Mesajul lui Klaus Iohannis, în timpul scandalului politic legat de compensarea prețului carburanților: „Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai”

Prețul litrului de carburant va fi compensat la pompă cu 50 de bani începând cu 1 iulie, timp de 3 luni de zile.

Măsura anunțată de către premierul Nicolae Ciucă privind compensarea de la 1 iulie a prețului litrului de carburant cu 50 de bani la pompă a stârnit păreri pro și contra, dar cei care vor decide dacă decizia este una bună vor fi românii. În timp ce președintele Klaus Iohannis apreciază decizia premierului, PSD și USR au criticat mai mult sau mai puțin vehement modul în care se încearcă ajustarea prețurilor carburanților. Dincolo de orice polemici pe acest subiect, rămâne de văzut dacă prețul carburanților nu va cunoaște o creștere semnificativă până la data de 1 iulie, când se va aplica reducerea cu 50 de bani. Demn de menționat este faptul că doar jumătate din această sumă va fi suportată de către statul român, deci implicit din taxele și impozitele plătite inclusiv de românii care nu cumpără benzină sau motorină, restul fiind suportată de către companiile din domeniu, care vor încerca să gasească solutii pentru  recuperarea costurilor.

Compensarea va fi aplicată timp de 3 luni de zile

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi că Executivul a decis să compenseze cu câte 50 de bani din prețul fiecărui litru de combustibil de carburant la pompă. Măsura se va aplica timp de trei luni, fiind valabilă pentru toți consumatorii, nu doar pentru transportatori. Premierul Ciucă a mai spus că bugetul alocat pentru această schemă de compensare este de 2 miliarde de lei pentru cele trei luni, jumătate din sumă fiind acoperită de la bugetul de stat. Prețul unui litru de benzină a trecut de 8,6 lei, iar al unui litru de motorină a trecut de 9,2 lei. „Am identificat o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani aplicată direct la pompă. Aplicăm această decizie, o măsură ce a fost adoptată și de alte țări. Implică atât responsabiltatea guvernului, cât și a companiilor din industria petrolieră. Jumătate din reducere va fi decontată de stat printr-un mecanism stabilit între distribuitori și ministerele de resort. Mecanismul va fi asigurat pentru 3 luni. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal. Valoarea pachetului va fi de 2 miliarde lei, jumătate urmând a fi asigurați de la bugetul de stat. Păstrăm ținta de investiții de 7% din PIB”, a spus Nicolae Ciucă.

Klaus Iohannis: „Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai”

Este comentariul președintelui Klaus Iohannis, pe marginea deciziei Guvernului de a compensa cu 50 de bani pe litru prețul combustibilului la pompă, timp de trei luni. „Pentru transportul de mărfuri, la final de lună se simte, și la unii se simte chiar semnificativ”. Klaus Iohannis a comentat că „reducerea accizelor este doar aparent la îndemâna guvernelor, în realitate nu este din cauza legislației europene”, în condițiile în care, a argumentat el, „la accize e ușor să umbli dacă vrei să le creșți, dacă vrei să le scazi nu se prea poate”.

Dacă operatorii vor creşte preţurile, PSD va reveni în coaliţie cu propunerea unui preţ maximal sau a limitării adaosului comercial

”PSD a prezentat în ultimele zile mai multe soluţîi privind reduceri importante ale preţului carburanţilor. Astăzi, premierul Ciucă a decis varianta unei compensări comune, la care să participe atât statul, cât şi operatorii privaţi, astfel încât preţul carburanţilor să scadă cu 50 de bani”, scrie PSD, potrivit romaniatv.net.

 Critici vehemente aduse de USR

„În loc să adopte măsura USR de reducere a TVA-ului de la 19% la 5%, Guvernul PSD-PNL condus de Nicolae Ciucă a decis să vină cu cea mai proastă soluție: compensarea cu 50 de bani la carburanți. În doar câteva zile, creșterile de prețuri la carburanți vor anula oricum „marea compensare” de 50 bani a guvernului.Doar în ultima lună prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 6.1%. Adică plătim azi cu 25 de lei mai mult pentru un plin de benzină față de luna trecută.Din nou, PSD și PNL arată că nu sunt în stare să ia nicio măsură pentru români. Din nou, au venit prea târziu cu măsuri și mult prea puțin.Fac un nou apel către domnii Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu: adoptați proiectul USR de scădere a TVA-ului la carburanți. E pe masa Parlamentului. Săptămâna viitoare îl putem adopta și vom avea o scădere reală a prețurilor la benzină și motorină”, a spus purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, pe pagină sa de Facebook.

 Cum se formează prețul carburantului

Prețul materiei prime, țițeiul, se stabilește pe piața internațională, diferind în funcție de mai mulți factori, precum producția la nivel mondial, existența unor blocaje de aprovizionare sau tensiunile geopolitice. În data de 7 martie a.c., prețul unui baril de țiței era de 139 dolari, adică foarte aproape de recordul atins în anul 2008. Pentru extragerea unui litru este nevoie de cheltuieli de explorare, cercetare-dezvoltare, de extragere a țițeiului și de rafinare. Costul rafinării reprezintă aproximativ 30% din costurile unui litru de benzină sau motorină.Transportul, stocarea și cheltuielile de funcționare ale stațiilor de benzină înseamnă 10% din preț, plus profitului comerciantului. Trebuie precizat că taxele reprezintă jumătate din prețul unui litru de combustibil. 

Alarmant: O stațiune din România este ocolită de turiști din cauza urșilor

Articolul precedentAlarmant: O stațiune din România este ocolită de turiști din cauza urșilor 
Articolul următorDupă ce a demisionat din fruntea Ministerului Agriculturii și s-a autosuspendat din PSD, Adrian Chesnoiu cere să rămână fără imunitate parlamentară pentru a fi anchetat de către DNA