Foto: apador.org
Foto: apador.org

Numărul ordinelor de protecţie a crescut în România, pandemia reprezentând principalul motiv pentru numeroasele cazuri de violenţă domestică.

Conform unui studiu publicat de G4 Media, numai în primele opt luni ale anului în curs au fost emise de către poliție peste 7.100 de ordine de protecție provizorii. Mai mult, au existat și alte peste 6.900 ordine de protecție emise de către judecători.

Ordinele de protecţie sunt încălcate în mod constant

Spre exemplu, în august 2021 au fost 1.321 de ordine faţă de 866 câte au fost în august anul trecut. Anual, însă, o treime dintre ordinele de protecție emise de judecători sunt încălcate şi se ajunge la tragedii.

2022 este anul care ar putea veni cu schimbări semnificative. În luna martie 2022, se va implementa un sistem pilot de monitorizare electronică, după ce legea a fost adoptată în mai acest an. Practic, agresorul va purta o brăţară, iar victima un dispozitiv care o alertează şi anunţă Poliţia când agresorul se apropie la mai puţin de 500 de metri.

Spania luptă împotriva violenţei domestice prin monitorizare GSM cu ajutorul antenelor de telefonie

Acest sistem a fost implementat în Spania din 2009. De asemenea, a fost folosit în peste 3000 de cazuri în care au fost evitate tragediile. O companie numită Cometa urmăreşte monitorizările. În plus, compania sună să verifice dacă victima este în siguranţă, anunţând poliţia pentru coordonatele.

În cazul în care agresorul e într-o zonă fără semnal, se trece de la GPS la monitorizare GSM, cu ajutorul antenelor de telefonie. Precizia de localizare este de +/- 5 metri, mai arată sursa citată.

Pandemia, sinonimă cu ordinul de protecţie

Dacă cineva din familia ta este violent cu tine sau te amenință pe tine sau pe copiii tăi, poți cere un ordin de protecție! Este nevoie să completezi o cerere tip. Cererea se depune la Judecătoria de care aparții. Cererea poate fi introdusă personal sau, dacă ești de acord, de către o persoană de la serviciile sociale care se ocupă cu violența în familie, de un procuror sau de un polițist. Pentru obținerea unui ordin de protecție, este bine să ai (dar nu e obligatoriu) un certificat medico-legal. Certificatul este eliberat de unitatea de medicină legală. De asemenea, este valabilă şi o plângere penală, înregistrată la poliție și martori care să spună în fața instanței ce s-a întâmplat”, informează centrul FILIA.

Articolul precedentBotezatu și Sile Cămătaru, printre câștigătorii primului lot de teste non-invazive
Articolul următorEste nevoie de nou sanctuar dedicat urșilor din România
Jurnalist full-time / Pesimist part-time