Botezatu și Sile Cămătaru, printre câștigătorii primului lot de teste non-invazive

Copiii și personalul din unitățile de învățământ vor fi testați Covid cu „teste de firmă”

Celebrul designer vestimentar Cătălin Botezatu și Sile Cămătaru (interlop cu numeroase condamnări) vor furniza 6 milioane de teste non-invazive, pe bază de salivă, care vor fi distribute în școli, relatează Spotmedia.

Trei firme, două din România și una din Olanda au câștigat licitația primului lot, care a fost lansat prin negociere fără publicare prealabilă, iar firma la care este acționar Botezatu urmează să furnizeze  5 milioane de teste dintre cele 9 milioane aferente lotului 1. În timp ce firma ce îl implică pe Sile Cămătaru ar avea contract pentru 1 milion de teste, potrivit România TV, citată de Impact.  

Potrivit documentației de atribuire a achiziționării testelor rapide de salivă, publicată de ONAC, oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic s-a stabilit pe baza criteriului de atribuire „cel mai bun raport calitate-preț”, iar valoarea toată estimată a achiziției (trei loturi, cuprinse între un milion și 23,5 milioane de teste per lot) se menține la 1.050.000.000 lei fără TVA.

Captură ONAC

Acordurile-cadru, pentru fiecare lot în parte, se vor încheia cu maxim 10 operatori economici, respectiv cu cei 10 operatori economici clasați pe primele 10 locuri în clasamentul rezultat în urma aplicării criteriului de atribuire și a factorilor de evaluare stipulați în documentația de atribuire, potrivit documentației ONAC.

„Marele JAF a început”

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a reacționat, pe social media, în urma apariției primei liste de  câștigători în licitația pentru cele 70 de milioane de teste, a căror contravaloare va fi suportată din Fondul de Urgență al Guvernului.  

„Procedura prin care cei doi au câștigat aproape 2 milioane de euro: Negociere fără publicare prealabilă a unui anunț. Mai sunt 2 loturi scoase prin aceeași procedură. Se vor cheltui în total 200 de milioane de euro pe aceste teste de salivă.

Întrebarea este: vor mai găsi interlopi Cîțu și Arafat, la care să le împartă milioane de euro din bugetul public prin același tip de negociere, în regim de urgență?

Se face beznă în România. Marele JAF a început!”, a scris Emanuel Ungureanu, pe Facebook.

Botezatu: „Am contribuit astfel în mod decisiv la salvarea de vieți omenești”

Cunoscutul designer susține că procedurile s-au derulat transparent, mai mult, că firma la care este acționar a furnizat echipamente Covid, de peste un an și jumătatea, după decretarea pandemiei în România.

„Am contribuit astfel în mod decisiv la salvarea de vieți omenești, participând la campania de vaccinare prin furnizarea unui număr de 12.000.000 seringi. (…) Am elaborat și depus o ofertă conformă și competitivă, fiind desemnați potențiali semnatari ai unui acord-cadru (promisiune de contractare), clasați pe locul 2 cu o cantitate de 5.000.000 teste din totalul de 23.500.000 teste care au făcut obiectul achiziției pentru Lotul 1 la care am participat”, potrivit declarației lui Cătălin Botezatu pentru Realitatea PLUS.

Potrivit ministrului Educației, 9 milioane de teste non-invazive, pe bază de salivă, vor ajunge în școli luna aceasta. Astfel, preșcolarii și elevii, precum și angajații – personal didactic și nedidactic vor fi testați de două ori pe spătămână.

„De săptămâna viitoare testele de salivă vor ajunge în școli. Așteptăm procedura de la Ministerul Sănătății, ca de săptămâna viitoare personalul să știe cum se folosesc testele. Important e ca această procedură să ajungă în toate școlile înaintea testelor”, a spus vineri Cîmpeanu, în conferința în care a anunțat cum va începe școala de la 8 noiembrie. Conform Ordinului de ministru, publicat în Monitorul Oficial, cursurile se vor desfășura cu prezență în acele unități în care rata de vaccinare a personalului unității de învățământ este de cel puțin 60%, indiferent de incidența cazurilor înregistrate în localități.

Cîțu, testele non-invazive și certificatele verzi

Articolul precedentIoana Constantin (PMP): „Și-au propus ca obiectiv. Îi unește PNRR”
Articolul următorPandemia a accentuat violenţa domestică. Numărul ordinelor de protecţie a crescut în 2021