Expert contabil judiciar condamnat definitiv la închisoare cu executare și dat în urmărire generală, trimis în judecată din nou de DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a unui expert contabil judiciar, pentru participație improprie la stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate, față de valoarea comercială reală, a bunurilor aparținând operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administrației publice locale este acționar, comisă în cadrul acțiunii de privatizare ori de executare silită, de reorganizare sau lichidare judiciară ori cu ocazia unei operațiuni comerciale, ori a bunurilor aparținând autorității publice sau instituțiilor publice, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestora sau de executare silită, săvârșită de cei care au atribuții de conducere, de administrare, de gestionare, de executare silită, de reorganizare ori lichidare judiciară.

Este vorba despre o inculpată, pe numele său Antoneta Mîra, care nu se află la prima acuzare. Femeia a mai fost trimisă în judecată în anul 2019, iar în 2021 a fost condamnată definitiv la 5 ani de închisoare cu executare.

De această dată, procurorii DNA precizează că în 2015, inculpata, în calitatea pe care o avea în contextul derulării unei acțiuni de executare silită, „cu intenție, ar fi stabilit printr-un raport de expertiză judiciară o valoare diminuată față de valoarea comercială reală a unui pachet de 42.578 acțiuni (4.257.800 lei – 100 lei/acțiune), aparținând unei societăți pe acțiuni deținută de Statul Român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Precizăm că, la vremea respectivă acțiunile respective valorau 12.841.584 lei (301,60 lei/acțiune. Ulterior, în baza documentului respectiv, un executor judecătoresc, acționând fără vinovăție, ar fi adjudecat în favoarea unei societăți comerciale, creditoare, întregul pachet de acțiuni la prețul stabilit anterior de expertul contabil judiciar, adică la valoarea de 4.257.800 lei – 100 lei/acțiune”.

De altfel, faptele pentru care Antoneta Mîra fusese condamnată în 2019 datau din același an, 2015. Ca și atunci, și acum partea păgubită – Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului – s-a constituit parte civilă în procesul penal. În vârstă de 60 de ani, femeia este dată în urmărire generală, pe site-ul Poliției Române precizându-se că „la data de 21.10.2020, Tribunalul București a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 3013, fiind condamnată la 5 ani închisoare pentru săvârșirea de fapte de corupție”.

Condamnarea definitivă a acesteia a fost însă pronunțată de Curtea de Apel București în martie 2021, când s-a respins apelul. Aceasta a însemnat că Antoneta Mîra a rămas cu pedeapsa de cinci ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de cinci ani de la executarea pedepsei închisorii, a mai multor drepturi, inclusiv acela „de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit”.

Infracțiunea era similară cu cea pentru care a fost trimisă în judecată acum, astfel că, prin sentință, a fost desființat un procesul verbal de adjudecare și a repus „părțile în situația anterioară prin restituirea către Statul Român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a pachetului de 278.888 de acțiuni deținute la Institutul de Cercetare și Proiectare Tehnologică pentru Construcții de Mașini București”.

Concret, Antoneta Mîra era acuzată în mai 2019 că, în calitate de expert judiciar contabil, „în cursul anului 2015, în contextul derulării unei acțiuni de executare silită, (…) a întocmit un raport de expertiză contabilă judiciară, în cuprinsul căruia a stabilit o valoare diminuată față de valoarea comercială reală a unui pachet de 278.888 acțiuni aparținând S.C. Institutul de Cercetare și Proiectare Tehnologică pentru Construcții de Mașini S.A., deținute de Statul Român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Prin aceste demersuri, inculpata a urmărit obținerea de către creditor (o societate de transport aerian) a pachetului de acțiuni la o valoare mult diminuată față de valoarea comercială reală a acestora.

Ulterior, acest raport de expertiză contabilă judiciară a fost înaintat executorului judecătoresc desemnat cu desfășurarea procedurii de executare silită care, la data de 01 octombrie 2015, fără vinovăție, a fost determinat să adjudece în favoarea creditorului, întregul pachet de acțiuni la prețul de 697.220 lei, adică exact la valoarea stabilită de expertul contabil prin raportul de expertiză tehnică și contabilă.
Valoarea respectivă era una mult diminuată (de circa 28,45 ori) față de valoarea comercială reală, în condițiile în care, la data de 02.08.2015, valoarea comercială reală a pachetului de acțiuni era de 19.840.000 lei
”.

Articolul precedentFSANP, avertisment: „Vom pune lacătul pe pușcării! Unde sunt banii, domnule Ciolacu?”
Articolul următorNicușor Dan, avertisment: „Nu e corect ca unii primari să respecte întocmai legea și să vină alţii, să nu respecte nimic”