Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn, e de părere că după sfârșitul războiului dintre Rusia și Ucraina e nevoie de un plan asemănător cu cel oferit de Statele Unite Europei după cel De-al Doilea Război Mondial.

Acesta a precizat că Ucraina are nevoie de un model actualizat al Planului Marshall pentru reconstuirea țării după bombardamentele rusești ce au distrus numeroase orașe.

Ajutorul oferit Ucrainei și formarea unei Uniuni mult mai puternice

De asemenea, Hahn a susținut că printr-un plan de ajutor, Ucraina va reușit să se recupereze rapid după distrugerile masive produse de Rusia, iar legăturile dintre UE și Kiev ar deveni mult mai puternice.

Totodată, comisarul european a precizat că doar Uniunea Europeană nu va putea susține reconstrucția Ucrainei, acesta afirmând că va fi nevoie și de implicarea țărilor din G20. Cu toate acestea, pentru moment, UE nu are în plan să înceapă o schemă de împrumut în comun din cauza problemelor cauzate de gazul și petrolul rusesc.

Acesta a mai spus că guvernele statelor membre UE pot solicita împrumuturi din planul de recupere al UE. Până acum s-au solicitat 166 de miliarde de euro, dintr-un total de aproape 400 de miliarde.

 Mai mult, pentru a putea face față refugiaților din Ucraina care au decis să fugă din calea războiului în țările vecine și Vest, țările membre pot folosi o parte din fondurile alocate în cadrul cadrul bugetului UE pentru perioada 2021-2027.

Reamintim că Planul Marshall a reprezentat o asistență economică și tehnică oferită de Statele Unite după cel De-al Doilea Război Mondial. Acesta a avut o durată de patru ani, iar suma acestuia, echivalentă astăzi, a fost de 200 de miliarde de dolari.

Vicepremierul ucrainean Irin Vereșciuk a declarat în urmă cu câteva zile că pagubele cauzate de război se astimează la aproape 70 de miliarde de dolari, iar daunele indirecte aduse economiei țării ajung la 600 de miliarde de dolari.

Citește și articolul: Refugiații din Ucraina, o problemă pentru Uniunea Europeană. Ce propunere are Germania

Articolul precedentRomânia intenționează să cumpere locomotive de mare viteză
Articolul următorPlayboy a publicat un număr special al revistei, dedicat războiului din Ucraina
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.