Alexandru Rafila (captură video)

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a comunicat că Antibiotice Iași va începe de marți fabricarea unei cantități importante de iodură de potasiu. Este vorba de o cantitate de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore, potrivit ministrului Sănătății. România are nevoie de 30 de milioane de comprimate, potrivit estimărilor făcute de autorități.

Pastilele de iod, fabricate în regim de urgenţă

Executivul a luat legătura cu firmele autohtone pentru producerea în regim de urgenţă a pastilelor de iod, a anunțat duminică seară premierul Nicolae Ciucă.

„Începând de mâine, compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Antibiotice Iași este un producător responsabil și s-a ocupat. Noi ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri încât să putem să putem să asigurăm această substanță, adică nu substanța activă pe care producătorul și-o procură. Nu cred că o să fie probleme”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Acesta a răspuns la întrebarea legată de modul în care se pregătește România în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei.

Iodura de potasiu nu e „panaceu universal, nu se ia preventiv”, a explicat ministrul Sănătății.

Un necesar realizat de către INSP şi Comisia de endocrinologie a Ministerului Sănătății a arătat că necesarul este de maximum 30 de milioane de comprimate. „Ele vor fi duse la direcția de sănătate publică. Important este să ajungă într-un timp foarte scurt la nivelul fiecărei primării, încât să existe acces”, a mai precizat ministrul Alexandru Rafila.

În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de potasiu se face doar în primele ore. Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică, a mai comunicat Ministerul Sănătății.

Iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod preventiv, deoarece poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide, avertizează Ministerul Sănătății. Precizarea a fost făcută în contextul discuţiilor privitoare la utilizarea iodurii de potasiu în cazul unui eventual incident nuclear.

„În caz de urgenţă datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătăţii organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică”, se arată într-un comunicat al ministerului.

iMinistrul Alexandru Rafila: Refugiații ucraineni vor beneficia de toate serviciile medicale

Articolul precedentVasile Dîncu: „România a trimis Ucrainei muniţii și echipamente militare”
Articolul următorMinistrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu: Nu există riscuri privind aprovizionarea cu alimente