Sursa foto: Facebook/Vasile Dîncu

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a declarat, luni, că războiul ce durează de 12 zile a lăsat în urmă ruine și suferință, precizând că peste 1,5 milioane de oameni au ales să fugă din Ucraina.

Pentru consolidarea apărării naționale, Dîncu a precizat că începând din 2023, bugetul pentru forțele armate va crește de la 2%, cât este acum, la 2,5%. Demnitarul a mai vorbit și despre situația dramatică din Ucraina și modul în care lumea pe care am cunoscut-o până acum s-a schimbat radical.

„Joi noaptea, trupele ruse au atacat cea mai mare centrală nucleară din Europa, la Zaporojie, provocând un incendiu la o clădire administrativă care, din fericire, a fost stinsă. Toate aceste acţiuni inumane ne arată gravitatea situaţiei din Ucraina”, a spus Dîncu, potrivit News.ro.

„Atacurile asupra principalelor centre urbane sunt crunte şi îndreptate inclusiv împotriva civililor”

De asemenea, ministrul Apărării e de părere că diplomația trebuie să redevină principalul instrument pentru rezolvarea acestui conflict dintre Rusia și Ucraina. Mai mult, Dîncu a precizat că după cele două runde de negocieri pe care oficialii ruși și ucraineni le-au avut, nu s-a ajuns la un consens.  

„Guvernul de la Kiev a transmis că, în urma discuţiilor, nu au fost înregistrate progrese semnificative, dar a fost totuşi crearea de coloane umanitare, fiind anunţată şi a treia rundă de negocieri. Sperăm că dialogul dintre cele două părţi să continue şi să ducă la încetarea focului şi la retragrerea trupelor ruse”, a adăugat  ministrul Apărării.

Totodată, oficialul a anunțat că România va înființa un hub umanitar, cu sprijinul Comisiei Europene, prin care toate donațiile internaționale să ajungă la ucraineni, menționând, de la altfel, că țara noastră a trimis guvernului de la Kiev echipamente militare și muniții pentru a lupta împotriva armatei rusești.

„În acelaşi timp, Guvernul nostru oferă tot sprijinul posibil pentru tot ceea ce înseamnă problema refugiaţilor din Ucraina. Sunt bineveniţi în România. Dacă Moscova nu va fi oprită acum, stabilitatea statelor din vecinătatea estică (..) este ameninţată. Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru creşterea rezilienţei acestor state”, a concluzionat ministrul.  

Citește și: Vasile Dîncu: Nu există nicio legătură între războiul din Ucraina și prăbușirea celor două avioane

Articolul precedentFost șef al CIA, despre extinderea războiului: “În cazul Moldovei, putem fi îngrijorați”
Articolul următorMinistrul Alexandru Rafila: România are nevoie de 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.