Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu: Nu există riscuri privind aprovizionarea cu alimente

Ministerul Agriculturii nu stabileşte preţul produselor agroalimentare

La ora actuală nu există un risc legat de aprovizionarea populaţiei cu alimente, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. El a mai precizat că ţările care vor limita exportul de cereale în contextul crizei din Ucraina sunt Ungaria, Bulgaria şi Serbia. Ministrul a mai precizat că suntem o ţară care exportăm, pentru că producem mai mult decât consumăm pe plan intern şi lucrul acesta trebuie să fie foarte bine înţeles de toată lumea.

„E vorba de Ungaria, Bulgaria şi Serbia şi trebuie să precizăm, încă de la început, că România nu este niciuna dintre aceste ţări. Din evaluările pe care le-am făcut până acum la Ministerul Agriculturii, nu există un risc să nu putem aproviziona populaţia. Evident că, pe măsură ce lucrurile evoluează sau involuează, necesită măsuri dedicate pentru a asigura populaţia României că are la dispoziţie hrană şi produse agroalimentare. Lucrurile acestea se analizează de foarte mult timp, pentru că noi am prevăzut să fim foarte conştienţi de faptul că nu este prima criză. Ea vine şi se suprapune peste criza din energie, peste criza pandemică şi toate aceste lucruri în ultimii doi ani au afectat agricultura României şi agricultura tuturor statelor din Uniunea Europeană”, a afirmat Chesnoiu.

Ministerul Agriculturii se asigură în privinţa producţiei dar nu stabileşte preţul produselor agroalimentare, a mai declarat Adrian Chesnoiu. El a mai adăugat că sunt suficiente alimente în rezervele de stat astfel încât să se poată trece peste orice criză, subliniind faptul că România este o țară exportatoare.

„Ministerul Agriculturii se ocupă strict de producţia agroalimentară şi la nivelul acesta vă spun că nu există în momentul de faţă sincope în aprovizionarea populaţiei cu alimente. (…) Cu siguranţă sunt suficiente alimente în rezervele de stat astfel încât să putem trece peste orice criză. Noi am făcut solicitări către factorii abilitaţi ca rezervele de stat să fie îndestulătoare, pentru că ne preocupă situaţia populaţiei din România şi am făcut-o înainte de agresiunea militară a Rusiei, pentru că trebuie să avem în vedere o evoluţie pe termen scurt, mediu şi lung şi soluţiile le avem, ele sunt implementate gradual în funcţie de necesitate. (…) România nu este în situaţia celorlalte state care încearcă să-şi asigure consumul intern. În Ungaria se suprapune cumva şi cu perioada alegerilor, şi trebuie să interpretăm toate aceste decizii şi în logica politică”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii are în plan modernizarea sectorului agricol din țara noastră

Articolul precedentMinistrul Alexandru Rafila: România are nevoie de 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu
Articolul următorPrimarul unui oraş de lângă Kiev, ucis în timp ce împărţea pâine şi medicamente