Sursa foto: Olt Alert

Ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu a declarat, miercuri, că țara noastră este cunoscută, de mai bine de 150 de ani, pentru producția foarte mare de cereale pe care o exportă. Cu toate acestea, oficialul a precizat că o parte din nivelul de cereale trebuie înglobat în procesarea internă, în produse cu valoarea adăugată.

„Cred că trebuie să ne asigurăm că păstrăm nivelul optim de producţii, că reuşim să ne dezvoltăm capacitatea de irigare a solului, că avem şi îmbrăţişăm practici prietenoase cu mediul, dar care nu pun în pericol producţiile obţinute”, a spus ministrul Agriculturii.

Totodată, Chesnoiu a mai amintit că soluția nu este diminuarea cantității de materie primă, ci o menținere egală și o integrare în lanțul de procesare.

Câți bani a încasat România din exportul de grâu în 2021

Potrivit datelor transmise de de Asociaţia Fermierilor din România, țara noastră a exportat anul trecut grâu în spațiul intra și extra comunitar în valoare de 1,19 miliarde de euro.

De asemenea, din exportul de porumb, România a încasat aproape 1 miliard de euro, iar din exportul de semințe de floarea soarelui, 443 de milioane de euro. Totodată, până la mijlocul anului viitor, este așteptat ca țara noastră să exporte 5,5 milioane de tone de grâu, din care 4,5 milioane va ajunge în țări din afara Uniunii Europene, mai exact în statele africane și arabe.

Totodată, 4 milioane de tone de porumb vor ajunge în străinătate, peste 2 milioane de tone de floarea soarelui și 1,5 milioane de tone de orz.

În 2021, producţia de cereale a României a fost estimată la 28 de milioane de tone, dintre care jumătate fiind porumb boabe.

Miercuri, 16 februarie, ministrul Agriculturii a participat la forumul organizat de Asociaţia Producătorilor de Porumb din România „De fermieri pentru fermieri”, unde s-au discutat mai multe teme cu privire la sectorul agricol din țara noastră.

România are o suprafață agricolă de 14,8 milioane de hectare, dintre care doar zece milioane sunt ocupate cu terenuri arabile. În anul 2013, agricultura a adus aproape 19 miliarde de euro în economie, acesta fiind cel mai bun rezultat din istoria țării noastre.

Ministrul Agriculturii susține că alimentele nu vor fi raţionalizate

Articolul precedentMesaj ferm din partea producătorilor români: Plafonarea prețurilor duce la faliment. Cîțu: „Aşteptăm soluţiile de la Guvern”
Articolul următorRomânia va avea un Grup de Luptă Permanent al NATO
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.