Foto: Facebook/Radio Eco Natura
Foto: Facebook/Radio Eco Natura

Dispare zăpada din Alpii europeni, iar fenomenul poate fi observat inclusiv din spațiu.

Potrivit unei cercetări recente, fenomenul se datoarează schimbărilor climatice cu care planeta se confruntă.

Cercetarea, publicată în Science, s-a bazat pe 38 de ani de imagini prin satelit de-a lungul întregului lanț muntos emblematic european

Am fost foarte surprinși, sincer, să găsim o tendință atât de mare în ecologizare”, a declarat pentru AFP Sabine Rumpf, ecologist la Universitatea din Basel.

Ecologizarea este un fenomen bine-cunoscut în Arctica, dar, până acum, nu fusese bine stabilit la scară largă în zonele muntoase.

Lipsa zăpezii afectează întreaga biodiversitate din Alpii europeni

Plantele alpine sunt adaptate la condiţii aspre, dar nu sunt foarte competitive”, a spus profesoara Sabine Rumpf. Aceasta a adăugat că speciile îşi pierd avantajul odată cu schimbarea condiţiilor de mediu.

Biodiversitatea unică a Alpilor se află astfel sub o presiune considerabilă. Avem tendința de a uita aspectele emoționale ale acestor procese. Alpii sunt un simbol foarte important. Când oamenii se gândesc la Elveția, de obicei, se gândesc la Alpi”, a subliniat cercetătoarea, conform publicației Science.

Echipa a analizat de asemenea amploarea stratului de zăpadă deasupra lizierei în regiunile situate la o altitudine de peste 1.700 de metri – excluzând gheţari şi păduri – şi a ajuns la concluzia că stratul de zăpadă a scăzut semnificativ în aproape 10% din regiune începând cu 1984, o tendinţă îngrijorătoare, după cum o descriu cercetătorii.

Articolul precedentSperanță și îngrijorare: România dedică o zi specială supraviețuitorilor de cancer, deși tratamentul și controlul bolii se află la nivelul lumii a treia
Articolul următorPonta, despre industria alimentară: ”Orice merge bine în România trebuie distrus”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time