Bolnavdecancer
Bolnavdecancer. Sursa foto: ziare.com

România a marcat anul acesta, pe data de 5 iunie, în premieră Ziua supraviețuitorilor de cancer, inițiativa lăudabilă, deși nu există încă pus la punct registrul național al bolnavilor de cancer. Ziua de 5 iunie este dedicată supraviețuitorilor de cancer, fiind un mesaj de speranță pentru cei care s-au luptat cu această boală asociată cu frica și moartea, simbolul acestei zile fiind ales un nufăr galben care reprezintă renașterea, potrivit rfi.ro.

Mesaj încurajator pentru cei care se luptă cu cancerul 

Inițiativa dedicării acestei zile supraviețuitorilor cancerului aparține senatoarei PNL, Nicoleta Pauliuc, care a luptat ea însăși cu această cumplită boală, care știe ce „temeri şi fantasme” apar în viaţa persoanelor care trec prin așa ceva. La Ateneul Român a avut loc un eveniment dedicat bolnavilor care prin experiența lor au reușit să schimbe percepții, să influențeze destine și să depășească limitele acestui diagnostic, cu participarea extraordinară a orchestrei Camerata Regală, a dirijorului Mihnea Ignat, sopranei Irina Baianț, tenorului Mihai Urzicana.”Spunem de cele mai multe ori Carpe Diem. Câți dintre noi facem asta?”, a mărturisit Chris Simion, regizor de teatru, supraviețuitoare de cancer.

Statistici cu iz optimist

Potrivit statisticilor, în țările Uniunii Europene trăiesc 12 milioane de supraviețuitori de cancer, 300.000 fiind copii, a spus dr Cristina Berteanu, medic ATI și vicepreședinta Asociației Roz. Potrivit mai multor studii, una din două femei şi unul din trei bărbaţi vor dezvolta cancer în timpul vieţii. Cu toate acestea, cancerul nu mai este o sentinţă de condamnare la moarte, ci o maladie care în foarte multe cazuri poate fi depăşită cu bine, fiind similar cu o boală cronică, a spus dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. El a precizat că un procent de 40% dintre cancere pot fi prevenite.

Klaus Iohannis: Sistemul de sănătate trebuie reformat, pentru a pune pacientul în centrul actului medical

Bolnavii de cancer din România au de suferit, pe lângă boală, și din cauza „politicilor fragmentare” din domeniu, a spus recent președintele Klaus Iohannis. România nu a reușit până acum să întocmească un registru național al pacienților bolnavi de cancer, acest lucru nefiind greu de făcut, a explicat Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Cezar Irimia: În România suntem departe de a ne numi pacienți europeni

” Nu își asumă nimeni această obligație. Iar interesele sunt pur financiare. De ce să avem o evidență clară a banilor cheltuiți pentru tratarea acestor pacienți? De ce să avem o evidență clară a efectelor tratamentelor aplicate acestor pacienți, care sunt eficiente, care nu sunt eficiente? Și nu în ultimul instanță, de ce să avem o statisticăpe baza căreia să asigurăm o finanțare corectă? Ne bazăm întotdeauna pe istoric. Facem o finanțare lăutărească după ureche și nu facem după statistică pentru că nu avem registru.În România suntem departe de a ne numi pacienți europeni. Suntem doar cu numele. Dar ca tratament și control al cancerului suntem ancorați undeva în lumea a treia.”, a declarat Cezar Irimia.

 USR-istul Claudiu Năsui „a prins curaj” abia acum. Fostul ministru al Economiei acuză că pensiile speciale au crescut la cererea PNL și PSD

Articolul precedentCiolacu: ”Republica Moldova nu are nevoie de ajutor militar”
Articolul următorDin cauza încăzirii globale, zăpada este tot mai puțină în Alpii europeni