Sursa foto: Pixabay

În sudul țării, fermierii au ajuns să-și vândă roșiile la un preț de nimic, aceștia precizând că se va ajunge la o supraproducție, informează Adevărul.ro.

Prin Programul „Tomata”, peste 17 mii de fermieri au optat pentru sprijinul de 3.000 de euro, județul Olt fiind campion la numărul de cereri depuse, aproape 6 mii. Acest lucru a distorsionat piața, iar fermierii se tem că nu vor avea unde să-și vândă roșiile din cauza că prețul a scăzut foarte mult.

Spre exemplu, în piața volantă din Caracal, prețul la roșii a fost de 7 lei/kg, iar la castraveți de 5 lei/kg. Mai mult, căpșunile se vând cu 8 lei/kg, usturoiul-3 lei/legătura, morcovii – 3 lei/legătura, ceapa verde – 3 lei/legătura, iar salata – 2 lei/bucata.

În sudul județului Olt, prețul tomatelor ajunge și la 2 lei/kg

De asemenea, până și „aurul roșu”, cireșele, au scăzut la 15 lei/ kg, comercianții luptând umăr la umăr pentru clienți, scăzând prețurile. Chiar dacă scăderea prețurilor este o veste bună pentru majoritatea oamenilor, producătorii care și-au încălzit toată iarna solariile își strigă disperarea, ei fiind nevoiți să vândă produsele mai scump.

Pe piață apar roșiile din solariile neîncălzite, iar producătorii care nu au investit în încălzire vând la un preț mai ieftin produsele deoarece atât ei, cât și cei care au încălzit solariile, vor lua 3.000 de euro de stat prin programul „Tomata.”

„Acum, cu prelungirea termenului de recoltare (n.r. –  s-a fixat la început în program condiţia ca fermierul să recolteze şi să comercializeze până la 10 iunie 3 tone tomate/1.000 m.p., însă între timp termenul de recoltare s-a extins până la 1 iulie), pe noi ne-a terminat. Păi, cât mai chinuit eu, şi de când, şi acum ia şi ei tot ca noi!“, a declarat un fermier ce  îș vinde legumele într-o piață din Slatina.

De asemenea, în sudul județului Olt, roșiile se vând en-gros la un preț foarte mic: 1,5/2 lei pe kilogram, producătorii fiind la mâna celor care achiziționează legume cu sutele de kilograme.

Cei  care nu au o bază stabilă de clienți se așteaptă la ce este mai rău în următoarea perioadă deoarece prețul ar putea să scadă atât de mult încât să nu se mai justifice costurile de recoltare. Mai mult, producția ar putea să fie atât de mare încât să nu mai existe cumpărători care să achiziționeze cu tonele din piețe sau din ușa solarului.

Citește și articolul: Grecia se confruntă cu prețuri extreme, iar numărul clienților din restaurante s-a redus substanțial

Articolul precedentPutin avertizează: „Vom lovi ținte de care încă nu ne-am atins”
Articolul următorTimișoara: Cel mai modern tramvai din România, defectat la prima ieșire pe traseu
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.