Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Patronii restaurantelor din Grecia încearcă să păstreze același preț pentru mâncarea tradițională, atât de preferată de turiști, dar și de locuitorii statului elen.

Cu toate acestea, inflația a depășit 10%, iar mai multe feluri de mâncare au ajuns să aibă un preț exorbitant.

În ultimul an, în Grecia, carnea s-a scumpit cu 30%, iar uleiul de floarea soarelui costă mai mult decât dublu. De asemenea, au fost majorate inclusiv facturile la energie

Un exemplu este populara gustare grecească, pita souvlaki, foarte îndrăgită de turiști.

Aceasta a ajuns să coste cu 30% mai mult decât anul trecut, după ce toate ingredientele pe care le conține s-au scumpit, arată un recent reportaj realizat de agenția Reuters.

Cunoscuta pita souvlaki conține carne la grătar învelită în lipie, cu salată și sos de iaurt și usturoi. Aceasta costă, în zona Atenei, în medie 3.30 euro. Practic, prețul este cu o treime mai mare decât vara trecută.

După valul de scumpiri, patronii încearcă, din răsputeri, să își mențină afacerile

Patronul unui restaurant din Atena a povestit că pandemia și războiul din Ucraina au afectat aprovizonările. Grecii se plâng că uleiul din floarea soarelui, ulei importat din Ucraina, s-a scumpit cu 125%.

Războiul din Ucraina ne-a afectat pe toți. Numărul clienților greci s-a redus substanțial. Sper că războiul se va sfârși curând”, a spus Spyros Bairachtaris, a cărui familie deține un restaurant lângă Acropole.

Deși afacerea sa datează de mai bine de 140 de ani, după dublarea facturii de energie electrică, oamenii se chinuie să-și țină souvlaki-ul la sub 3 euro pe porție.

Articolul precedentA apărut gripa tomatelor, o nouă boală misterioasă și ușor transmisibilă
Articolul următorCopiii și militarii au îngrijit mormintele eroilor cunoscuți și necunoscuți. După, în semn de omagiu, au plantat flori
Jurnalist full-time / Pesimist part-time