Sursa foto: Pixabay

Potrivit Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, peste 12 mii de copii din țara noastră aveau la sfârșitul anului trecut ambii părinți plecați în străinătate, informează Capital.ro

De asemenea, numărul copiilor cu un singur părinte plecat la muncă în țări străine este de 76 de mii, mai mult cu aproape 3 mii de copii față de 30 septembrie 2021.

Aproate toți copiii au ambii părinți în străinătate au rămas în grija rudelor de până la gradul IV, restul fiind plasați la un asistent maternal, centru de plasament sau alte familii sau cunoscuți.

Milioane de români au ales Occidentul. Numărul celor care pleacă din România a crescut alarmant

Secretarul de stat în cadrul Departamentului Românilor de Pretutindeni, Florin Cârciu, a anunțat în urmă cu câteva zile că neoficial, aproape 8 milioane de români se află în afara granițelor țării.

Acesta a amintit că peste 500 de mii de conaționali se află în Franța, dar există țări unde numărul românilor ajunge și la un milion sau mai mult de un milion. Secretarul de stat a dat asigurări că Executivul va găsi soluții pentru a aduce o parte din cei plecați în afara granițelor acasă.

„(…) Să îi convingem prin măsuri să se întoarcă acasă, să lucreze în România. Vom găsi soluţii prin echivalarea salariilor sau apropiere de salariile din afara graniţelor, acolo unde se regăsesc astăzi”, a declarat Cârciu.

Reamintim că cei mai mulți români în afara granițelor se află în Italia, Spania, Franța și Germania. Din cauza pandemiei de Covid-19, peste un milion de locuri de muncă în primul trimestru din 2020 au fost închise în Spania, iar aproximativ 100 de mii de români au ajuns dependenți de ajutorul dat de statul spaniol după ce și-au pierdut slujbele.

Charlotte Levionnois, de la OECD, co-autoare a „Romanian Talent Abroad”, a precizat într-un articol pentru panorama.ro că două treimi dintre românii care pleacă din țară pleacă la muncă.  

De asemenea, cei mai mulți dintre emigranții absolvenți de învățământ superior optează pentru țări precum SUA, Canada, Franța, Germania și Regatul Unit, iar cei mai puțin educați trăiesc în sudul Europei, mai exact în Spania și Italia.

Citește și articolul: A început ultima etapă din Recensământul Populației

Articolul precedentZeci de persoane au fost împușcate în Statele Unite
Articolul următorJandarmeria anunță primele măsuri după incidentele de la SAGA Festival: amenzi și dosare penale
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.