Gunoiul sibienilor, mai scump cu peste 300%

Taxa de salubrizare din Sibiu, mai mare decât cea din București, Cluj sau Iași

Sibienii care locuiesc singuri vor plăti cea mai mare taxă de salubrizare din țară, dacă Regulamentul supus votului Consiliului Local Sibiu va fi adoptat în forma în care a fost pus în dezbatere publică. Taxa e de trei ori mai mare față de București, Cluj-Napoca sau Iași.

Punem în dezbatere publică modificarea Regulamentului pentru taxa de salubrizare, publicând integral documentul pe site-ul sibiu.ro. Sibienii pot transmite timp de o lună (n.r. începând cu 17 decembrie) observații și sugestii cu privire la acesta, folosind mijloacele de comunicare electronice. Precizez că această modificare este o obligație legală pe care o avem de a implementa modul de taxare numit «plătește pentru cât arunci», instituită pentru a atinge țintele de reciclare și reutilizare a deșeurilor stabilite prin legislația națională

Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu

Potrivit acestui Regulament au fost stabilite „trei tipuri de abonamente pentru utilizatorii casnici, astfel că taxarea nu va mai avea loc pe persoană, ci pe baza unui abonament anual ce include un anumit număr de ridicări ale recipientelor de colectare”, se arată în documentul de pe portalul Primăriei Sibiu.

În 2021, triplu față de decembrie 2020

Noile abonamente variază între 346 de lei pe an (ECO), 430 de lei (Practic) și 490 de lei (Maxi). Până anul trecut, taxa de salubrizare era plătită în funcție de numărul de persoane care locuiesc la o adresă, valoarea acesteia fiind de 11 lei pe lună de persoană. Cu noile tarife, înseamnă 35,83 de lei pe lună (Practic) pentru cei care locuiesc singuri, de trei ori mai mult decât au plătit până în decembrie 2020, deși cantitatea lor de deșeuri nu s-a schimbat.

Noile tarife pentru anul 2021

Începând cu anul 2021, toți utilizatorii caznici vor avea alocat din oficiu abonamentul Practic, trecerea spre un alt tip de abonament putându-se face doar prin intermediul declarației rectificative. „Trecerea la abonamentul ECO va fi aprobată de către SPMSPM doar în situația în care, în urma verificării situației colectării deșeurilor din ultimele 12 luni, rezultă faptul că numărul de goliri ale pubelei destinate deșeurilor reziduale nu depășește numărul de goliri anuale incluse în abonamentul ECO”, iar acest lucru se poate verifica cu ajutorul tag-urilor RFID.

Noile tarife sunt stabilite având în vedere „necesitatea alinierii taxei speciale de salubrizare cu noii indicatori de colectare separată a deșeurilor (maxim 40% deșeuri reziduale, 13,8% deșeuri reciclabile și 46,2% biodeșeuri din totalul deșeurilor municipale generate), dar și obligația atingerii țintelor de reciclar, reutilizare și de deviere de la depozitare a deșeurilor municipale angajate în România, ca stat membru UE”, mai apare în Regulamentul de instituire și administrare a taxei speciale de salubrizare.

Protest împotriva SOMA

Miercuri, pe Facebook a fost anunțat un protest cu privire la aceste majorări de tarife, iar în urma anunțului sute de sibieni s-au arătat interesați de acest demers. Mai mult, deja a apărut și o petiție pentru „anularea plății taxei de salubrizare pentru locuințele nelocuite”, dar și pentru „micșorarea taxei de salubrizare în Sibiu și alinierea ei la adevăratul cost pentru orașul Sibiu”.

Cine este SOMA

S.C. SOMA S.R.L., cu sediul în Bacău,  asigură colectarea şi transportul deşeurilor menajere şi nemenajere de pe raza municipiului Sibiu, a orașelor Cisnădie și Ocna Sibiului, fiind singurul prestator a acestor servicii atât pentru agenţii economici, asociaţii de locatari şi proprietari cât şi pentru locuinţele individuale.

Care sunt prețurile prin țară: la Galați, taxa de habitat este de 86 de lei/an/persoană (adică puțin peste 7 lei pe lună), în timp ce la Cluj-Napoca este de 10,93 de lei de persoană, la Iași este 18 lei, iar la București este 11,7 lei de persoană.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentMinistrul Economiei a anunțat pe Facebook controale la Centrul Național de Învățământ Turistic, directorul spune că postarea acestuia este „doar o poCNIToare”
Articolul următorCîțu dă asigurări că nu se vor introduce taxe noi