Stare de urgență decretată în nordul Italiei, din cauza secetei și a temperaturilor extrem de ridicate

Cabinetul a aprobat instituirea stării de urgenţă în Emilia-Romagna, Friuli-Veneţia Giulia, Lombardia, Veneto şi în Piemont până la 31 decembrie.

 Măsuri fără precedent luate de către oficialitățile din Italia din cauza secetei și a temperaturilor extrem de ridicate care au afectat nordul țării. Astfel, a fost declarată starea de urgență pentru zonele din jurul fluviului Pad, care asigură aproximativ o treime din producția agricolă a țării. Aceste regiuni se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani, potrivit digi24.ro.

Cabinetul a aprobat instituirea stării de urgenţă în Emilia-Romagna, Friuli-Veneţia Giulia, Lombardia, Veneto şi în Piemont până la 31 decembrie, a anunţat guvernul într-un comunicat.

Potrivit decretului guvernamental, autoritățile vor putea interveni imediat dacă consideră că este necesar, pentru a raționaliza furnizarea apei pentru gospodării și firme

 „Starea de urgență este menită să gestioneze actuala situație cu puteri și mijloace extraordinare, cu măsuri de ajutor și asistență pentru populația afectată”, a transmis guvernul. Potrivit comunicatului emis de către guvern, măsurile de urgență vor viza terenurile aflate la granița fluviului precum și bazinele hidrografice ale Alpilor estici. Astfel, autoritățile introduc o stare de urgență în cinci regiuni din nord, Emilia-Romagna, Friuli-Veneția Giulia, Lombardia, Piemont și Veneto, pentru care s-au alocat o sumă inițială de 36,5 milioane de euro pentru a le ajută să gestioneze lipsa apei.

De asemenea, nu este exclusă luarea unor măsuri suplimentare pentru a combate efectele secetei care afectează tot mai mult centrul Italiei, după o iarnă și o primăvară lipsite de precipitații, urmate de un început de vară anormal de călduros

Răul Pad este cel mai lung râu din Italia, având o lungime de peste 650 de kilometri, acesta traversând nordul Italiei. Multe porțiuni de pe cursul fluviului au secat, fermierii reclamând faptul  că debitul este atât de scăzut încât apa mării intră pe continent, distrugând culturile. Lacurile Maggiore şi Garda au niveluri de apă sub normal pentru această perioadă a anului, în timp ce mai la sud nivelul râului Tibru care curge prin Roma a scăzut. Mai multe orașe au anunţat măsuri restrictive: Verona, un oraş care are un sfert de milion de locuitori, a raţionalizat utilizarea apei potabile iar Milano a decis să-şi închidă fântânile decorative.

Scandal pe tema furnizării apei potabile: Primarul localității Breaza îi acuză pe localnici că risipesc apa potabilă

Articolul precedentScandal pe tema furnizării apei potabile: Primarul localității Breaza îi acuză pe localnici că risipesc apa potabilă
Articolul următorPurtătorul de cuvânt al PNL este de acord cu șeful său de partid: „Întreaga echipă guvernamentală are totuși rezultate incontestabile”