Alina Gorghiu (captură video)

Ministrul PNL al Justiției a făcut o trecere în revistă a procedurilor derulate pentru aducerea în țară a condamnaților fugari în alte state, inclusiv o contabilizare a numărului de persoane în privința cărora extrădarea a fost „un succes”.

Din datele pe care le are și le-a prezentat Alina Gorghiu la B1 TV, de la începutul anului 2023 până la începutul lunii august, aproape 600 de condamnați fugari au fost aduși de statul român înapoi în țară.

E adevărat, nu este vorba despre nume foarte cunoscute, dat fiind că realitatea bate cifrele, iar fugarii celebri aleg să rămână în afara granițelor țării noastre.

Fiecare fugar, că e mai mult sau mai puțin celebru, urmează niște proceduri. Dar da, actul de justiție nu poate fi considerat împlinit dacă persoana condamnată nu execută pedeapsa. (…)

De la începutul anului 2023 până la începutul lunii august, (sunt) aproape 600 de fugari aduși de statul român înapoi în țară. Din Marea Britanie sunt cei mai mulți, Spania locul 2 și, o să vă surprind, Italia – 77 de fugari pe care am reușit să-i aducem în această scurtă vreme înapoi în țară. Unii sunt cu nume sonore și asta atrage atenția. (…)

Știți că fac asta din prima zi de mandat. Discutăm cu toți omologii, cu colegii din ambasade, magistrații de legătură. Statul român nu e pasiv. E drept, mandatul european de arestare a fost aplicat diferit de unele state. Italia, de exemplu, dar care și-a mondificat legislația la finalul anului trecut și a îmbunătățit această colaborare, și mulțumesc autorităților italiene că acum comunicarea e bună. Sigur că, de la caz la caz, facem discuții”, a precizat Alina Gorghiu.

Ministrul Justiției a exemplificat pentru sursa citată cazul magnatului israelian Benny Steinmetz, care a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”. Arestat în Cipru, acesta „urmează să fie supus procedurilor, vom demara toate acțiunile de colaborare judiciară în materie penală”.

Potrivit Alinei Gorghiu, în continuare fugarii se „feresc” să își execute pedepsele în România și chiar conving, atunci când invocă că sunt supuși unui „tratament degradant și torturii” în penitenciarele din țara noastră. Însă, ca și până acum, Gorghiu asigură că se fac eforturi pentru îmbunătățirea condițiilor din închisori:

E o temă de maximă preocupare pentru Ministerul Justiției, că am fost condamnați la CEDO în sute de dosare pe acest motiv (…)

Ne preocupă condițiile din penitenciare. La finalul anului o să avem 1.200 de locuri noi în sistemul penitenciar.

De 33 de ani niciun guvern nu a reușit să construiască niciun penitenciar nou. Construim pavilioane noi, reamenajăm locurile de detenție. (…) Mereu probabil ne-am izbit de bariera finanțelor.

Avem două peniteciare acum în procedură de achilize publică, la Buzău și Ilfov, fonduri de la statul român, încercăm să obținem și din afară împrumuturi. Ne cam dăm cu stângul în dreptul în materie de procedură de achiziții publice”, a explicat ministrul Gorghiu, pentru sursa citată.

Articolul precedentCîțu, din nou critic la adresa lui Ciolacu: „Minte cum respiră. Pe toată lumea”
Articolul următorTomac, avertisment: Guvernul pedepsește studenții „prin propria incompetență”