Ministrul Sănătății recunoaște că numărul cazurilor de infecții nosocomiale raportate de spitale este mai mic

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, numărul infecțiilor nosocomiale este de 3 ori mai mare, și anume de un procent de 5,9 la sută

Situație îngrijorătoare în spitalele din România, unde nu toate cazurile de infecții nosocomiale din spitale sunt raportate. Afirmația este făcută chiar de către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care deși recunoaște situația nu a prezentat însă și soluții pentru rezolvarea unei probleme care afectează mulți pacienți, potrivit digi24.ro.

Managerii spitalelor riscă sancțiuni dacă dezvăluie situația reală iar medicii susțin că infecțiile nosocomiale trebuie dezincriminate, trebuind să se ajungă în instanță doar în cazurile de malpraxis. Rata infecțiilor nosocomiale e puțin peste doi la sută, potrivit raportărilor făcute de spitalele din România, ceea ce ar însemna că spitalele sunt foarte curate. 

În realitate, numărul infecțiilor nosocomiale este de 3 ori mai mare, și anume de un procent de 5,9 la sută, potrivit datelor Ministerului Sănătății

Măsurile luate în România pentru rezolvarea acestei probleme au fost insuficiente, existând doar o creștere de la o, 2 % la 2% a cazurilor de infecții nosocomiale anunțate, în timp ce media europeană este de 8 procente.

De exemplu, în anul 2020 conducerea Spitalului Județean din Târgu Jiu a raportat numai 76 de infecții.”În 2020 au fost 76 de infecții, în 2021, 155, iar anul acesta deja 253. În anii trecuți a fost un trend în nedeclararea infecțiilor, oarecum ascunderea lor de către spitale”, a declarat Vlăduț Dumitru, epidemiolog Spitalul Târgu-Jiu. Deși problema este una gravă, mai mulți miniștri ai Sănătății au vorbit despre ea fără să cunoască însă numărul real al infecțiilor din spitale, acest lucru făcând imposibilă stabilirea unor măsuri de rezolvare a situației.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila vrea să impună un procent minim de raportare a infecțiilor de 3%

„Între raportarea reală și corecție este o diferență de 3 ori, înseamnă schimbări de mentalitate, dar să avem pârghii, să avem laboratoare să depisteze infecțiile”, a declarat Alexandru Rafila.

Decizia a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern, dar se pare că statul român nici măcar nu are o evidență clară a tuturor cazurilor de infecții nosocomiale, potrivit informațiilor redactorilor noștri. Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate a semnalat deja acest lucru, în pandemie, când foarte puține spitale din România au raportat numărul pacienților cu bacterii intraspitalicești.

Pentru a rezolva această problemă, Ministerul Sănătății a decis înființarea Comitetului Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (nosocomiale), așa cum ziarul nostru a prezentat pe larg subiectul aici Guvernul a decis, într-un final, să prevină infecțiile nosocomiale. Raportarea cazurilor de bacterii intraspitalicești este incompletă

Cătălin Apostolescu, manager la Matei Bals, a declarat că infecția nosocomială trebuie incriminată numai atunci când în spitalul respectiv nu există proceduri specifice pentru prevenirea infecțiilor, fie nu au fost respectate. „Un prim pas în acest sens eu văd dezincrimiarea infecției nosocomiale. Nu este o infracțiune decât atunci când se asociază cu malpraxisul, altfel este element obișnuit al oricărui spital din această lume”, a subliniat Cătălin Apostolescu, manager Matei Balș


Articolul precedentCea mai mare fabrică auto din Rusia le oferă recompense financiare angajaților care își dau demisia
Articolul următorPăsările din întreaga lume trăiesc în gunoiul produs de oameni