Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Păsările de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii, au fost fotografiate cuibărând în gunoi sau încurcate în diverse deșeuri pe bază de plastic, transmite BBC.

Fotografiile au fost trimise de oameni din întreaga lume, în cadrul unui proiect gloval, care poartă numele de Birds and Debris.

Oamenii de știință care conduc proiectul spun că tot mai multe păsări sunt prinse în capcane sau cuibăresc în diverse deșeuri: materiale plastice, fire de pescuit, jucării stricate sau papuci de tip flip-flop

Proiectul se concentrează pe impactul deșeurilor asupra lumii aviare.

Practic, dacă o pasăre își construiește un cuib folosind materiale fibroase lungi – cum ar fi alge marine, ramuri sau stuf – există numeroase șanse să aducă gunoaie provenite de la oameni în acel cuib”, a spus dr. Alex Bond, profesor la Muzeul de Istorie Naturală din Londra și unul dintre cercetatorii implicati.

Proiectul, pe care el și colegii săi îl derulează de patru ani, își propune să atragă atenția asupra problemei larg răspândite a deșeurilor de plastic în mediu.

Un sfert din fotografiile publicate în studiu arată că păsările mor încurcate în măști chirurgicale

Gândiți-vă la diferitele materiale din care este făcută o mască chirurgicală. Gândiți-vă că elasticul ajunge să fie încurcat în jurul picioarelor păsărilor. De asemenea, vedem păsări rănite care încearcă să ingereze elasticele din compoziția măștilor”, a adăugat cercetătorul

El a comparat acțiunea globală necesară pentru a aborda poluarea cu plastic cu Protocolul de la Montreal care a interzis substanțele chimice care epuizează stratul de ozon. Este vorba despre un tratat considerat a fi unul dintre cele mai de succes acorduri globale semnate vreodată.

Avem nevoie de aceleași soluții și în ceea ce privește poluarea cu plastic. Ne mișcăm într-o direcție bună, dar, din păcate, de mișcăm extrem de încet”, a subliniat Alex Bond.

Articolul precedentMinistrul Sănătății recunoaște că numărul cazurilor de infecții nosocomiale raportate de spitale este mai mic
Articolul următorEmilia Șercan: ”Nu vreau să intru vreodată în politică. Nu m-a interesat și nu mă interesează”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time