Sursa: Facebook

Cătălin Predoiu, cel care conduce Ministerul Justiției de la momentul formării actualei coaliții de guvernare, susține că a dat explicațiile necesare legate de faptul că susține ca pragul de la care să fie sancţionat abuzul în serviciu să fie 9.000 de lei.

Chiar dacă această decizie este intens criticată de societatea civilă, explicațiile lui Predoiu nu au fost oferite în spațiul public, ci, conform propriilor declarații, strict deputaților PNL. Aceasta în condițiile în care premierul Nicolae Ciucă, șef peste liberali, a declarat imediat după propunerea MJ că nu are obiecții.

Însă Predoiu a considerat că „datele tehnice şi istoricul acestei probleme” interesează strict aleșii PNL, astfel că, arată acesta, și-a făcut temenic „temele”. Astfel, ministrul a analizat situația condamnărilor definitive pentru abuz în serviciu, a comparat legislația altor țări, astfel că la final opinia sa a fost că pragul propus este unicul corect.

După ce au fost lămuriți, deputaţii liberali au decis, potrivit liderului grupului PNL, Gabriel Andronache, să propună ca pragul să fie două salarii minime pe economie. Astăzi, pe subiect se fac dezbaterii în cadrul Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor, după ce săptămâna trecută Senatul a adoptat proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Codului penal şi a altor acte normative – pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, a fost stabilit la 250.000 de lei.

Eu am oferit toate datele tehnice cu privire la istoricul acestei probleme, consideraţiile de drept comparat, fenomenul criminologic din România cu privire la abuzul în serviciu. Aş putea să vă spun că, la ora aceasta, în penitenciare, sunt 20 de persoane condamnate pentru abuz în serviciu. La nivelul întregii ţări, în toate instanţele, inclusiv curţile de apel, mai puţin Înalta Curte, deci la curte de apel, tribunal, judecătorii sunt 625 de cauze care vizează abuzul în serviciu. La Înalta Curte sunt, la toate completele, 26 de cauze care vizează abuzul în serviciu. (…)

Am discutat de un număr de nu mai puţin de 13 ţări în care există infracţiunea de abuz în serviciu fără prag. Cu asta am început şi asta am spus colegilor deputaţi. Noi am făcut o cercetare prin reţeaua judiciară europeană şi 13 ţări nu au prag la abuz în serviciu. Există Austria, care are un prag de 50 de milioane, şi există alte patru ţări – Estonia, Letonia şi încă două ţări – care au ca prag o indicaţie de pagubă deosebit de considerabilă”, a explicat Predoiu, potrivit Agerpres.

Articolul precedentLigia Deca, mândră de realizările din 6 luni de mandat la Ministerul Educației
Articolul următorRAJA facilitează accesul utilizatorilor la informații de interes public