Sursa: gov.ro

Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat un proiect de lege care prevede un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei, dincolo de care vorbim de infracțiune, acțiune care a iscat, cum era de așteptat, reacții în spațiul public.

Aseară, după vot, câteva sute de persoane au protestat în Piaţa Victoriei din Capitală, manifestanții afișând mesaje precum „Lupul (PSD) îşi schimbă părul (+PNL+UDMR), dar năravul (OUG 13) ba”, „Iohannis, în 2017 ai fost cu noi aici. Unde eşti acum?”, „Toți pentru justiție” sau „PNL, PSD, aceeași mizerie”.

Coaliția de guvernare pare să se fi înțeles însă pe acest aspect, dat fiind că atât liderul PNL, Nicolae Ciucă, cât și cel al PSD, Marcel Ciolacu, au ieșit public cu comunicări privind consensul.

Am decis să susținem propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9.000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu.

L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaților, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Național Liberal, în vederea susținerii și adoptării lui”, a scris premierul Ciucă pe Facebook.

Aceleași asigurări au fost date și de președintele Camerei Deputaților, Ciolacu, arătând că a luat act „de răspunsul Ministerului Justiției la solicitarea pe care am făcut-o și de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei în ceea ce privește abuzul în serviciu”, cu mențiunea că actuala coaliție de guvernare „va susține propunerea venită din partea specialiștilor din Ministerul Justiției”.

Totodată, liderul PSD a subliniat că au fost discuții „și cu premierul Ciucă și ne vom însuși amendamentele la această lege”. Aceasta în condițiile în care, anterior, Marcel Ciolacu a precizat că este vorba despre o reformă asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, sarcina de a gândi temeinic totul fiind la Ministerul Justiției:

Ministerul Justiției trebuie să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu, în acord cu deciziile Curții Constituționale, cu recomandările Comisiei de la Veneția și cu opiniile specialiștilor în drept.

PSD rămâne consecvent și va vota în Camera Deputaților, care este for decizional, doar ceea ce recomandă profesioniștii din justiție.
Modificarea Codurilor Penale este jalon în PNRR și trebuie să ne asigurăm că această reformă se va face cum trebuie
”.

Articolul precedentCorupție pe linie de protecția mediului: DNA, percheziții în trei județe
Articolul următorFost deputat, arestat la cererea DNA pentru fraudă cu fonduri europene