Octavian Goga, fost deputat până în anul 2019, a fost arestat ieri la solicitarea procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, pentru acuzații care au legătură cu fraudarea fondurilor europene.

În vârstă de 53 de ani, Goga este acuzat că, începând cu august 2018, încă de când era deputat în Parlamentul României și administrator de fapt al unei societăți comerciale, a folosit acte false pentru a obține pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Alături de fostul deputat, în dosar sunt anchetate și alte trei persoane fizice, dintre care două sunt administratori ai unor societăți comerciale. Politicianul a ocupat funcția de deputat în legislatura 2016-2020, inițial din partea Partidului Mișcarea Populară. În iunie 2017, Goga a trecut la Partidul Social Democrat, mandatul de deputat încetându-i în octombrie 2019.

La mai bine de 3 ani, procurorii spun că politicianul, „împreună cu administratorul de drept al societății pe care o controla, ar fi creat condiții artificiale pentru accesa fonduri nerambursabile necesare implementării unui proiect ce avea ca obiect Construire ferma vaci de lapte în localitatea Araci”.

Concret, cei doi inculpați, beneficiind de ajutorul celorlalți doi, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false, inexacte sau incomplete, care atestau fictiv executarea unor lucrări și livrarea unor materiale de construcții, în scopul îndeplinirii condițiilor impuse de finanțator. Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute fonduri nerambursabile în valoare totală de 8.358.822 lei”, detaliază DNA.

Odată cu aceste acuzații, procurorii au solicitat instanței arestarea preventivă a politicianului, dar și a altor doi inculpați din dosar, solicitare care a fost considerată întemeiată de judecătorii Tribunalului Mureș:

Admite propunerea procurorului de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Națională Anticorupție Serviciul Teritorial Târgu- Mureş şi, în consecinţă: Dispune arestarea preventivă a inculpatului GO, cercetat sub aspectul săvârşirii infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarașii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obșinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, sub forma coautoratului, în formă continuată (5 acte materiale), pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de azi, 30.032023 până la data de 28.04.2023 inclusiv.

II. Dispune arestarea preventivă a inculpatului GFD, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, sub forma coautoratului, în formă continuată (5 acte materiale), pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de azi, 30.03.2023, până la data de 28.04.2023, inclusiv.

III. Dispune arestarea preventivă a inculpatei JD, cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată (2 acte materiale), pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de azi, 30.03.2023 până la data de 28.04.2023, inclusiv. Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă cu privire la inculpați pe o durată de 30 de zile, începând de la data de azi, 30.03.2023 până la data de 28.04.2023, inclusiv”.

Articolul precedentSenatorii au stabilit pragul pentru abuzul în serviciu; Ciucă și Ciolacu, de acord cu 9.000 de lei
Articolul următorRestaurant din Capitală, închis temporar de ANPC