Așa arată spațiul destinat parcului din zona Vitan. În loc de spații verzi, betoane

În Sectorul 3 București, numit generic „verde”, se construiește după cum dă dispoziție edilul Robert Negoiță. Este vorba despre un teren de aproape 5 ha din zona Vitan.

Peste 700 de cetățeni au semnat să se amenajeze pe această suprafață un parc, dar edilul Negoiță a dat dispoziție pentru lucrările unui ansamblu rezidențial.

Clubul Sportiv Olimpia este direct afectat, întrucât s-a intrat în mod abuziv pe terenul unei baze din Vitan. Directorul acestei instituții aflate în subordinea Ministerului Sportului, Traian Goga, a informat de urgență instituțiile statului cu privire la acțiunea ilegală, coordonată de Robert Negoiță.

Primăria Sectorului 3 București a pătruns în mod abuziv pe terenul bazei din Vitan, care este în administrarea Clubului Sportiv Olimpia. Pentru amenajarea unor terenuri de sport s-a „luat” o fâșie de 80 de cm din terenul acestei baze sportive și 400 de mp pentru construcția unui drum de acces între Calea Drumețului și Calea Vitan.

Nu știu exact ce se construiește, nu sunt împotrivă, dar orice schimb de terenuri între Clubul Sportiv Olimpia și terțe persoane(n.r fizice sau juridice) se face prin Hotărâre de Guvern. M-am întâlnit cu domnul Robert Negoiță și am cerut să perfectăm actele, dar văd că nu a mai așteptat”, a explicat Traian Goga, reprezentantul legal al Clubului Sportiv Olimpia.

Primarul Robert Negoiță pune oamenii în pericol: „Construcția se face pe o țeavă de gaz. Muncitorii, locatarii sunt în pericol!”

Directorul Clubului Sportiv Olimpia le-a explicat consilierilor locali din Sectorul 3 că toate aceste construcții, „supervizate” de Robert Negoiță nu sunt doar ilegale, ci și periculoase.

S-a pătruns abuziv pe terenul bazei sportive din Vitan și se fac amenajări pe o conductă de gaz. Se pune în pericol viața muncitorilor, dar și a oamenilor care locuiesc în zonă”, a menționat directorul Clubului Sportiv Olimpia, Traian Goga.

Cum s-a ajuns de la un proiect pentru parc la construcții ilegale

Edilul Negoiță, anchetat în prezent pentru fapte de corupție, nu a ținut cont de dorința oamenilor din cartierul Vitan, nici de Hotărârea Consiliului General al Capitalei, prin care această suprafața de teren, de aproape 5 ha, să se transforme în zonă verde, în parc, ci în construcții care, iată, pun în pericol viața oamenilor.

Cum se construiește ilegal în zona Vitan

În anul 2021, Consililul General al Municipiului Bucuresti a revocat dreptul de administrare pe care il avea Consiliul Local Sector 3 asupra acestui teren, dat in folosinta societății comerciale Admnistrarea Domeniului Public Bucuresti SA. (APDB SA). Inițiativa a avut-o Ana Ciceală, consilier general.

Astfel, terenul trebuia transmis către Administratia Lacuri si Parcuri Bucuresti, din subordinea PMB in termen de 60 zile, liber de sarcini.

Acest lucru nu s-a întâmplat, întrucât pe acel teren ADPB SA a început să construiască. Mai exact, este vorba despre o hală industrială, care a fost închiriată unui service auto.

Construcțiile, declarate ilegale

Construcția este ilegală, deoarece în Planul Urbanistic General(PUG) al Bucurestiului terenul figura ca spatiu verde, cu rol de parc. Prin urmare, nu se poate construi pe o astfel de suprafață. Primarul Negoiță a schimbat „din pix” încadrarea prin Plan Urbanistic Zonal(PUZ).

Ulterior, terenul a fost închiriat. Astfel, conducerea ADPB SA, la inițiativa primarului Robert Negoiță a contestat Hotărârea Consiliului General și a a cerut suspendarea acesteia. Tribunalul București, însă, a respins cererea, stipulând că nu se poate construi pe acest teren. Hotărârea instanței nu este definitivă.

ADPB SA „nu cunoaște” bine situația

Alin Panait, reprezentantul ADPB SA, a fost luat la întrebări cu privire la aceste construcții, chiar în cadrul ședinței de Consiliu Local, joi, 3 martie. Cel care a cerut explicații directe pe această temă a fost consilierul local USR, Eugen Matei.

Răspunsul a fost, mai mult, o bâlbă. S-a menționat că se va trimite un răspuns scris. Conducerea ADPB SA s-a limitat în a spune că lucrările sunt efectuate de mai multe persoane juridice, delimitându-se și de protecția muncitorilor.

„Eu sunt de câteva săptămâni aici(...)”, a spus actualul director al ADPB SA.

Consilierul local Eugen Matei a fost la fața locului

Din vizita la fata locului, am constatat că pe acel teren pe lângă ADPB SA își mai desfășoară activități în spatiile închiriate și Direcția de Investiții și Achiziti a PS3, Direcția de Administrare a domeniului Public Sector 3 și alte firme care au spatii închiriate în imobilele de pe teren.

Din discuțiile avute cu diverși directori din cadrul Primăriei, nici unul nu își asumă lucrările de acolo, chiar dacă la fata locului au fost atât primarului în funcție, cât și city managerul, cel care este și președintele ADPB SA. Echipamentele care se afă acum pe teren sunt închiriate aparente de DADP sau de o firmă din zonă de la o societate a Primăriei Sector 3. Cu ajutorul lor vor să edifice un nou drum auto, parcări auto și 3 terenuri de sport”, a transmis consilierul local Eugen Matei.

Până la publicarea acestui articol, oficialii Primăriei Sector 3 nu au putut fi contactați, dar Ziarul de Investigații face demersuri pentru a obține explicații suplimentare.

Citește și : Un muncitor a murit pe șantierul Primăriei Sectorului 3. Primarul, singurul care refuză explicațiile

Articolul precedentTransnistria își cere independența. Mesajul regimului de la Tiraspol către lumea întreagă
Articolul următorMircea Geoană, despre amenințarea nucleară: „Nu vedem lucruri care să ne îngrijoreze”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”