Sursa foto: G4media

Într-o declarație oficială, Tiraspol a cerut Republicii Moldova „rezolvarea definitivă” a conflictului transnistrean și semnarea unui acord-interstatal.

De asemenea, oficialii de la Tiraspol consideră că depunerea cererii de aderare a Moldovei la blocul comunitar european va duce la o schimbare radicală a relațiilor moldo-transnistrene, precizând că va avea ca și efect o schimbare a granițelor internaționale.

Totodată, Tiraspol acuză Chișinăul că o astfel de decizie vine în contextul unui conflict de lungă durată și nerezolvat între regiunea transnistreană și Moldova.

Moldova își dorește să facă parte din Uniunea Europeană

„Ignorarea completă a discuţiei acestei probleme în formatele de negociere existente, inclusiv platforma internaţională a „Conferinţei Permanente…”, pune capăt procesului de soluţionare, care necesită formalizare juridică internaţională urgentă”, se arată în declaraţie, potrivit stiripersurse.ro.

De asemenea, semnatarii declarației au cerut Republicii Moldova să demareze un dialog în scopul unei reglementări „civilizate” a relațiilor bazate pe existența pașnică, „de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător.”

Mai mult, regimul de la Tiraspol a făcut apel la ONU, OSCE, comunitatea internațională cu cererea de a recunoaște Transnistria „care există de mai bine de 30 de ani” și să „respecte dreptul poporului nistrean la autodeterminare şi să stabilească relaţii diplomatice cu Transnistria.”

Reamintim că în urmă cu o zi, Maia Sandu, alături de premierul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu au semnat cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. Acesta a susținut că Moldova trebuie să își continue drumul european și să se rupă definitiv de Rusia.

„Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental. Cetățenii au ales această opțiune. Ei văd viitorul țării noastre în Uniunea Europeană. Știm care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm și suntem pregătiți de lucru. Pas cu pas, hotărât, vom parcurge toate etapele pentru a construi viitorul prosper și pașnic al cetățenilor din Moldova”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, și Ucraina a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană în timpul primelor negocieri dintre oficialii ruși și ucraineni privind încetarea focului. Oficialii europeni au anunțat că drumul Ucrainei va fi unul lung, dar nu imposibil.

Citește și: Viktor Orban, săgeți la adresa Uniunii Europene: „La Bruxelles doar se vorbeşte”

Articolul precedentViktor Orban, săgeți la adresa Uniunii Europene: „La Bruxelles doar se vorbeşte”
Articolul următor„Sectorul Verde”, transformat în „marea betoniadă”. Primarul Robert Negoiță nu respectă legea și a intrat abuziv pe terenul Clubului Sportiv Olimpia
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.