Sursa foto: Wikipedia
Sursa foto: Wikipedia

România comemorează 45 de ani de la cutremurul din 1977, seismul în urma căruia mai mult de 1.500 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Cele mai multe decese au fost înregistrate în Bucureşti. Printre acestea s-au numărat actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneţ, cântăreaţa Doina Badea, scriitorul Alexandru Ivasiuc și poetul A.E. Baconsky.

Cutremurul s-a simțit în aproape toată Europa de Sud-Est. În nord, s-a simțit până în Moscova și Sankt Petersburg. Cea mai afectată a fost Capitala României

Cutremurul din 4 martie 1977 s-a produs la ora 21:22. Seismul a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter şi a durat aproximativ 56 de secunde. Și-au pierdut viaţa 1.578 de persoane, majoritatea în Bucureşti. Alte 11.321 au fost rănite, în principal din cauza prăbuşirii clădirilor.

În Capitală au fost distruse 33 de clădiri şi blocuri de înălţime mare sau medie, printre care clădiri vechi construite în perioada antebelică, dar şi trei clădiri noi – blocul OD16 din cartierul Militari, blocul de pe Ştefan cel Mare-Lizeanu şi Centrul de Calcul al Ministerului Transporturilor.

În total, s-au prăbuşit sau au fost grav avariate 32.897 de locuinţe şi au fost afectate 763 de unităţi industriale din 23 de judeţe. Un raport din 1978 al Băncii Mondiale arată pagube de două miliarde de dolari, din care 70% în Bucureşti, notează Gândul.ro.

Ce s-ar întâmpla cu Bucureştiul în cazul unui seism similar celui din 1977

Conform datelor oficiale, în 2022, în Bucureşti, 363 de clădiri se află în clasa l de risc seismic, majoritatea în zona centrală, şi 373 sunt încadrate în clasa a ll-a de risc seismic.

Aceste clădiri pot suferi degradări structurale majore în cazul unui cutremur puternic.

Articolul precedentGabriela Firea: „Suntem pregătiți pentru copiii care ajung neînsoțiți de părinți pe teritoriul României”
Articolul următorSecretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: „Zilele viitoare va fi și mai rău în Ucraina”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time