Sursa foto: Facebook

Ministrul Familiei Gabriela Firea a declarat, vineri, că de la începutul războiului ruso-ucrainean și până în prezent, pe teritoriul țării noastre au intrat 58.284 de copii din Ucraina, iar acum mai sunt 22.610.

Fostul edil al Capitalei a mai menționat că numărul acestora va crește considerabil în următoarele zile, afirmând că sunt cu 4.500 mai mulți copii față de ziua precedentă.

La finalul ședinței de task-force organizată de Guvern, Firea a prezentat situația copiilor care au fugit din Ucraina.

  „Am văzut familii care nu și-au părăsit nici animalele de companie”

„Au intrat în ţara noastră 58.284 de copii, au ieşit împreună cu părinţii sau însoţitorii 35.674, sunt în acest moment în ţara noastră 22.610 copii. Sunt cu peste 4.500 mai mult decât ziua precedentă, raportarea precedentă, aşadar numărul de copii care vin în ţara noastră din Ucraina creşte în fiecare zi cu câteva mii. Vă prezint şi cifrele defalcat. Copii sub cinci ani – 5.660, copiii sub 10 ani – 13.144, copii sub 14 ani – 18.529”, a anunțat ministrul Familiei.

De asemenea, Gabriela Firea a mai declarat că dacă acest conflict va dura mai mult, numărul locurilor disponibile pentru copii se va epuiza.

Cu toate acestea, fostul edil al Capitalei a precizat că a luat legătura cu asociații, organizații, instituții și cetățeni care vor sprijini direcțiile județene de asistență socială și vor prelua, dacă va fi necesar, orfanii din Ucraina.

 Totodată, Firea a declarat că la Punctul de Frontieră Isaccea au ajuns în țara noastră  85 de copii orfani.

„(…) Au venit şi 27 de elevi de la un liceu militar din Ucraina, care se află la Tulcea, clasele a noua şi a unsprezecea. Odată cu ei au venit şi însoţitori, dar nu foarte mulţi. Avem şi copii cu dizabilităţi care au nevoie de un tratament special, de personal, de o anumită medicamentaţie şi ne ocupăm de toate aceste cazuri specifice”, a spus ministrul Familiei.

 Firea a anunțat că împreună cu Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii lucrează la o Ordonanță de Urgență care să modifice unele legi privind refugiații din România.

„Noi, de la Ministerul Familiei am lucrat la acest text împreună cu UNICEF, care are o experienţă largă în ceea ce priveşte refugiaţii minori şi atunci suntem convinşi că acest text va ajuta în această perioadă şi va clarifica atât colaborarea dintre instituţii, cât şi ce anume se întâmplă atât cu orfanii care vin în ţara noastră, cu minorii care vin neînsoţiţi sau care vin cu însoţitori stabiliţi ad-hoc şi care poate pleacă fără ei şi aceşti copii rămân în ţara noastră, în grija statului român. Această ordonanţă de urgenţă este deja pe circuitul de avizare”, a concluzionat Gabriela Firea.

Citește și: Gabriela Firea, despre situația refugiaților din Ucraina: „Este cumplit”

Articolul precedentVideo: Alarmă falsă de război. Locuitorii din Sighetu Marmaţiei au fost treziţi în miezul nopţii
Articolul următorAu trecut 45 de ani de la cutremurul din 1977
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.