Sursa foto: Facebook

Ministrul Familiei Gabriela Firea a fost în această după-amiază în punctul de trecere al frontierei din Isaccea, județul Tulcea, în tabăra de refugiați. Fostul edil al Capitalei a precizat că suferința și teama se citește în ochii copiilor, mamelor și bunicilor ucraineni.

Firea a declarat că cea mai mare problemă cu care se confruntă cei care fug din calea războiului sunt documentele de identitate, afirmând că urmează să se stabilească o reglementare cât mai ușoară, dar legală, astfel încât rămânerea refugiaților în România sau tranzitul către o altă ţară europeană să aibă acoperire legală.

„Doamnele care se află împreună cu proprii copii sau cu alţi copii pe care i-au preluat, au diferite tipuri de documente, fie paşapoarte biometrice, fie paşapoarte vechi sau nu au decât certificat de naştere sau buletin de identitate ori nu au absolut nimic”, a precizat Firea.

Firea: „Am fost interesată ca ministru al Familiei, în special de situaţia copiilor”

De asmenea, fostul edil al Capitalei a declarat că în România au ajuns 20.000 de copii ucraineni, iar numărul lor urmează să crească considerabil în următoarele zile.

„Şi în cazul acestora sunt diferite situaţii, în primul rând şi vârste. De la zero la cinci ani – 4.500, de la şase ani la zece ani – 6.000 de copii, de la şapte la 14 şi de la 15 la 18 alte trei sau patru mii de copii. De asemenea, documentele sunt diferite şi de aici şi dificultatea autorităţilor de a procesa într-un ritm rapid toate actele pentru că fiecare situaţie trebuie să fie analizată în parte”, a mai spus Gabriela Firea.

Totodată, ministrul Familiei  a vorbit și despre cetățenii români care au contract cu mame surogat din Ucraina, precizând că s-au început toate demersurile pentru a aduce nou-născuții imediat după naștere în România.

„Suntem în contact direct atât cu părinţii practic din România care aşteaptă ca bebeluşii născuţi chiar în aceste zile să poată să fie aduşi în țară, dar ei trebuie să aibă documente eliberate în Ucraina pentru că doar acolo legislaţia permite această situaţie”, a precizat Firea.

De asemenea, ministrul Familiei a dat asigurări că mamele care urmează să nască sunt în grija autorităților din Ucraina. „Cunoaştem situaţia, o urmărim şi vrem ca cetăţenii români să fie protejaţi şi să încheie cu bine, cu succes această dorinţa lor de a avea copii”, a concluzionat ministrul Familiei Gabriela Firea.

Gabriela Firea: „Suntem pregătiți să facem față valului de imigranți”

Articolul precedentCristian Popescu Piedone a început curățenia de primăvară în Sectorul 5. Ce mesaj are pentru cetățeni
Articolul următorO enclavă separatistă „tip Donețk” la 25 km de granița României? „Salvați-ne de România!”, cereau, în 2018, găgăuzii din Republica Moldova
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.