Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat, după reuniunea extraordinară a miniștrilor de Externe din statele membre la Bruxelles, că Rusia a adus armament greu în Ucraina, precizând că zilele viitoare va fi și mai rău, armta rusească încercând să cucerească orașele-cheie din Ucraina.

De asemenea, oficialul a afirmat că „acesta este războiul lui Putin”, el fiind cel care l-a plănuit și executat.

„Îi cerem lui Putin să oprească războiul, să retragă trupele din Ucraina fără nici o condiție. Am întărit defensiva NATO pe uscat, în aer și pe mare. Vom continua să facem tot ce e nevoie pentru a apăra fiecare centimetru din teritoriul statelor NATO”, a spus Stoltenberg.

„Avem responsabilitatea ca războiul să nu se răspândească dincolo de granițele Ucrainei”

Șeful NATO a afirmat că pentru rezolvarea acestui conflict e nevoie de dialog diplomatic, precizând că Putin nu a reușit să dezbine statele aliate, din contră, au devenit mai unite „ca niciodată.”

„Am decis să creștem cooperarea cu Suedia și Finlanda. Luăm în calcul să ajutăm țări precum Georgia și Bosnia Herțegovina. Nu am luat o decizie finală, dar am discutat despre modul în care le putem ajuta să își întărească instituțiile.”, a mai spus șeful NATO.

De asemenea, acesta a mai spus că nu vor exista avioane și trupe NATO în Ucraina, iar liderul de la Kremlin a subestimat forța de răspuns a armatei ucrainene.

„Salut curajul poporului ucrainean care se împotrivește invaziei ruse. (…) Impunerea unei no-fly zone ar însemna trimiterea de avioane NATO și doborârea avioanelor ruse deasupra Ucrainei, ceaa ce ar duce la un război generalizat în Europa. De aceea am luat această decizie dureroasă”, a declarat Stoltenberg, potrivit Digi24.

În încheierea mesajului său, secretarul general al NATO a cerut Rusiei să se angajeze în negocieri diplomatice pentru a găsi soluții și a pune capăt războiului ce durează de nouă zile.

„NATO nu este parte în acest conflict. Dacă NATO s-ar implica în conflict, am vedea și mai mulți civili uciși”, a conchis Stoltenberg.

Citește și: Cenzurați în propria țară. Metoda prin care se încearcă să se transmită informații reale rușilor despre acțiunile lui Putin în Ucraina

Articolul precedentAu trecut 45 de ani de la cutremurul din 1977
Articolul următorAstra Film Festival: “Vizionați filme care prezintă povești din viața ucrainenilor”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.