Foto: Impact.ro
Foto: Impact.ro

Controlul strict al presei de stat din Rusia poate fi înfrânt, dovadă fiind recenziile online postate pe paginile restaurantelor și cafenelelor rusești care detaliază acțiunile armatei ruse în Ucraina.

Mai exact, comentariile online pe platformele precum Google Maps și Afisha.ru sunt mai greu de cenzurat, iar utilizatorii apelează la instrumente online precum VPN-urile pentru a se feri de restricțiile de pe rețelele sociale.

Putin a decis suspendarea postului de radio Echo Moskvî, după ce a prezentat într-un mod „nedorit” invazia rusească asupra Ucrainei, informează Digi24.

Poporul rus este dezinformat

Printre cele mai populare restaurante din Moscova a primit zeci de recenzii prin care utilizatorii încearcă să explice că desfășurarea de trupe în Ucraina nu reprezintă o operațiune specială, ci un adevărat război. Mai mult, un alt utilizator a îndemnat poporul rus să se ridice împotriva dictatorului Putin și să lupte pentru libertate.

„Locul era frumos. Dar Putin ne-a stricat starea de spirit invadând Ucraina. Ridicați-vă împotriva dictatorului vostru, nu mai ucideți oameni nevinovați! Guvernul vostru vă minte”, a scris alt utilizator.

În ciuda cenzurii impuse de Putin, reprezentanții Guvernului susțin că acțiunile armatei ruse în Ucraina au ca și scop capturarea așa-zișilor „naționaliști periculoși”. Primarul Moscovei a reacționat la valul de comentarii prin care  utilizatorii străini încearcă să spună ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina, precizând că este un „atac informațional psihologic.”

„Vă rog să nu ascultați apelurile provocatorilor. Acestea au ca scop subminarea guvernării orașului și crearea unei atmosfere de haos. Ei încearcă să ne divizeze”, a spus Sobianin, potrivit sursei citate.

Ideea recenziilor pe Google Maps a venit din partea grupării de hackeri Anonymous, care au reușit să atace mai multe site-uri guvernamentale rusești. Mai mult, aceștia au recomandat să posteze imagini din zonele de conflict din Ucraina în recenziile pentru restaurantele rusești populare.

„În text, scrieți despre război și atașați o fotografie cu case distruse, victime și oameni în adăposturi antiaeriene”, a scris un utilizator de Instagram.

În urmă cu trei zile, hackerii de la Anonymus au anunțat că au interceptat comunicațiile militare ale rușilor, printr-un mesaj postat pe Twitter.

Ministrul de Externe rus: “Al treilea război mondial va fi nuclear şi distructiv”

Articolul precedentSpecialist economic: “Renunțați la cheltuieli inutile”
Articolul următorCristian Popescu Piedone a început curățenia de primăvară în Sectorul 5. Ce mesaj are pentru cetățeni
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.