Sursa foto: Observator
Sursa foto: Observator

Sectorul economic are, din nou, de suferit. Cresc ratele, urmează o perioadă cu dobânzi uriaşe și cu scumpiri fără oprire.

Este motivul pentru care se recomandă să renunţăm la cheltuieli, prioritizând economiile.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 3,91% pe an, față de 3,87%, cât a fost marți.

Produsele alimentare şi carburanţii se află în topul scumpirilor. ROBOR la 3 luni a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii 9 ani

Profesorul universitar Cristian Păun, de la Academia de Studii Economice, recomandă “prudență și înțelepciune”. Acesta a explicat, pentru Europa FM, că românii ar trebui să renunţe la cheltuieli.

Prudență și înțelepciune în ceea ce privește consumul în momentul de față sunt sfaturile mele pe care le-aș da oricui și pe care le aplic inclusiv în ceea ce mă privește. Nu e momentul acum să te apuci să faci niște cheltuieli inutile sau să te angajezi în niște proiecte din acestea pe termen lung, care nu te ajută foarte tare sau nu generează efecte pozitive asupra veniturilor tale”, a declarat profesorul.

Expertul economic averizează că au crescut cheltuielile la utilități şi transport: “Românii trebuie să strângă cureaua”

Despre creșterea ratelor şi noul val de scumpiri, a vorbit şi consultantul financiar Adrian Bența.

Probabil, în acest moment, sunt milioane de cetățeni români plătiți pe salariul minim pe economie. În momentul în care au crescut aceste cheltuieli cu utilitățile, cu transportul, cetățeanul de rând ce trebuie să facă? Ori să-și mai găsească o altă sursă de venituri, ceea ce ar fi recomandat, ori mai strânge cureaua și reduce din cheltuielile pe care poate să le reducă”, a precizat consultantul financiar.

Conform sursei citate, indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), aplicat împrumuturilor luate după mai 2019, a ajuns la 1,17% pe an. Acesta se publică o dată la 3 luni și este în urcare faţă de precedentul, de 1,08%.

Articolul precedentVasile Dîncu: „Pericolul este aici, foarte aproape de graniţele noastre”
Articolul următorCenzurați în propria țară. Metoda prin care se încearcă să se transmită informații reale rușilor despre acțiunile lui Putin în Ucraina
Jurnalist full-time / Pesimist part-time