Foto: Promotor
Foto: Promotor

Preţul carburanţilor este puternic afectat de războiul din Ucraina. Acest lucru are loc în condițiile în care România trecea printr-o criză în domeniul energiei. Litrul de benzină a depăşit cu mult pragul de 7 lei în multe benzinării din București dar și din țară. Astfel, un şofer care va alimenta de la o benzinărie din Capitală va plăti 400 de lei pentru a face un plin de 50 de litri de benzină sau motorină superioară.

Același plin costa 206 lei în luna mai 2020, atunci când carburanţii erau cotaţi la un minim istoric, iar litrul de benzină era puţin peste 4 lei.

Preţul barilului de petrol a crescut peste 100 de dolari şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Coaliţia de guvernare convenise reducerea accizelor la carburanţi cu 50%, măsură care ar putut fi aplicată timp de 3 luni. Deoarece accizele reprezintă cam aproximativ 40% din costul carburanţilor, scăderea accizei ar fi condus la scăderea prețului benzinei şi motorinei. Dacă acum un litru de carburant depăşeşte 7 lei, în urma scăderii accizei prețul va ajunge la 6 lei. Reducerea accizei nu se poate face însă făra aprobarea Uniunii Europene.

Prețul petrolului, cotație istorică

Petrolul a depășit joi pragul de 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014 încoace, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei. Acest lucru a provocat îngrijorări că un război în Europa ar putea perturba aprovizionarea cu energie la nivel mondial.

Țițeiul Brent a atins un maxim de 101,34 dolari pe baril la începutul tranzacțiilor din Asia. Acesta era cel mai înalt nivel din septembrie 2014.

Cotația futures a țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 4,22 dolari, sau 4,6%, la 96,32 dolari pe baril, de asemenea cel mai ridicat nivel din august 2014.

Rusia este al doilea mare producător de petrol din lume, care vinde în principal țiței către rafinăriile europene. Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru Europa, asigurând aproximativ 35% din aprovizionarea acesteia.

„Anunțul Rusiei privind o operațiune militară specială în Ucraina a împins Brent-ul spre pragul de 100 de dolari/baril”, a declarat Warren Patterson, șeful departamentului de cercetare pe mărfuri al ING. El a mai declarat că piața petrolului va aștepta cu nervozitate ce alte măsuri vor lua națiunile occidentale împotriva Rusiei.

„Această incertitudine crescândă într-o perioadă în care piața petrolului este deja tensionată o face vulnerabilă, astfel că este probabil ca prețurile să rămână volatile și ridicate”, a adăugat el.

Prețul aurului a atins o valoare istorică, din cauza războiului din Ucraina

Articolul precedentANPC a descoperit că în România avem Lukoil, Gazprom și lanțul de magazine Berezka: controale și amenzi de peste un milion de lei
Articolul următorIohannis promite că va sprijini Ucraina să intre în UE. Pe Twitter