Klaus Iohannis dovedește că noaptea este un sfetnic bun, astăzi asigurând că va face tot posibilul ca Ucraina să intre în Uniunea Europeană, după ore de la momentul în care președintele Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare.

Zelenski a semnat documentul aseară, chiar în timpul negocierilor din Belarus, solicitând ca Ucrainei să i se permită aderarea imediată printr-o procedură specială. Însă lucurile nu sunt tocmai simple, dat fiind că o procedură de urgență nu există ca atare, iar integrarea în UE este un proces de durată pentru ca legislaţia ţării candidate să fie armonizată cu cea europeană.

Chiar și așa, aseară, mai multe state au semnat o scrisoare prin care au arătat că sprijină necondiționat Ucraina: „Noi, preşedinţii statelor membre UE: Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonia, Republica Slovacă şi Republica Slovenia credem cu tărie că Ucraina merită să primească imediat o perspectivă de aderare la UE”.

În această dimineață a sosit și mesajul lui Iohannis pentru susținerea Ucrainei – pe Twitter, postarea acestuia încorporând însă mai multe țări: „România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și Georgiei, în Uniunea Europeană. Locul acestor parteneri ai UE este în familia europeană, iar România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate”.

Mai rapid a fost ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, care a declarat aseară la B1 TV că „perspectiva europeană a Ucrainei este o realitate” și că România susţine aderarea Ucrainei – alături de cea a Republicii Moldova şi Georgiei.

Într-adevăr, o aderare foarte rapidă este de greu de realizat, inclusiv din punct de vedere procedural. Aderarea la UE presupune un proces foarte serios de reformă profundă, care ia timp, care necesită foarte multe eforturi, atât din partea statului candidat, cât şi din partea Uniunii Europene”, a punctat Bogdan Aurescu.

Articolul precedentPrețul litrului de benzină a sărit de 7 lei, după ce Rusia a invadat Ucraina
Articolul următorParlamentul European va dezbate azi cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană