Foto: Economica.net
Foto: Economica.net

Până la data de 1 iunie 2024, vor trebui expertizate seismic toate clădirile construite înainte de anul 1978 în care funcționează spitale, policlinici sau dispensare.

Acţiunea vine ca urmare a adoptării de către Parlament a proiectului de lege inițiat de senatorul USR, Cristian Ghica.

Propunerea legislativă adoptată ieri, 2 februarie, şi este complementară celei prin care primarii au fost obligați să facă expertize pentru a vedea cât de sigure sunt școlile în care învață copiii și, dacă este cazul, să demareze lucrări de consolidare.

Senator USR: “Pacienții trebuie să fie în siguranță, iar autoritățile trebuie să aibă garanția că, în cazul unui nou cutremur, spitalele vor rămâne în picioare”

Iniţiatorul proiectului a precizat că, prin această lege, se creează cadrul necesar pentru verificarea sistematică, la nivel național, a riscului seismic pentru spitalele din România.

Clădirile în care funcționează majoritatea unităților medicale din țară au fost construite cu mai bine de 40-50 de ani în urmă.

1 din 3 spitale din România își desfășoară activitatea în clădiri cu risc seismic, doar 6% din școli sunt expertizate

Pe lângă uzura firească, aceste clădiri au trecut și prin câteva cutremure și, multe dintre ele, prin modificări, recompartimentări sau modernizări care nu știm cum le-au afectat structura de rezistență. Legea pe care am inițiat-o urmărește realizarea de expertize seismice la spitale, astfel încât, autoritățile să poată începe de urgență lucrările de consolidare, acolo unde este cazul. Este așadar o lege care trece dincolo de interesele de partid și mă bucur că a fost votată de parlamentari de la toate formațiunile. Ca și legea privind expertizarea seismică a școlilor, proiect pe care l-am inițiat și care a fost adoptat în 2019, proiectul privind expertizarea seismică a spitalelor este un câștig pentru întreaga societate”, declară senatorul USR Cristian Ghica, inițiatorul proiectului.

Proiectul de modificare și completare a OG 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente a fost depus de USR în martie 2018, iar din septembrie 2018 se află în Camera Deputaților.

Articolul precedentEuropa relaxează sau chiar ridică restricțiile anti-Covid
Articolul următorNATO: „Toţi aliaţii sunt de acord cu privire la importanţa dialogului”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time