Rafila, despre întârzierea adoptării certificatului Covid. „Eficacitatea lui devine tot mai puțin relevantă”

În acest moment, în Camera Deputaților se află certificatul în varianta liberală, respinsă de Senat, și scoasă de pe ordinea de zi în timpul protestului AUR de la Palatul Parlamentului.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că orice întârziere în adoptarea certificatului verde/Covid face ca eficacitatea acestuia să devină „tot mai puțin relevantă”, în contextul în care se valul cinci al pandemiei este tot mai aproape, dar și a faptului că se așteaptă o creștere alarmantă a numărului de cazuri. Potrivit lui Rafila, numărul ar putea fi dublu față de cel din valul 4, când dominantă era varianta Delta, adică s-ar putea ajunge la aproximativ 800.000 de persoane infectate. Vârful valului 4 a fost atins în 19 octombrie, când au fost confirmate 18.863 de cazuri de infectare Covid, au fost înregistrate 574 de decese din cauza Covid, iar 1.805 pacienți se aflau internați, în stare gravă, în secțiile ATI.

Certificatul Covid, sub semnul incertitudinii

„În legătură cu certificatul verde, știți bine că este atributul Parlamentului să ia o decizie. Există un proiect de lege depus în Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat, iar în momentul de față se găsește în Camera Deputaților (n.r. varianta Cîțu). Probabil există un blocaj la nivel legislativ și sigur atunci când a existat o propunere tehnică din partea Ministerului Sănătăți, a INSP, ea ar fi trebuit să fie sau nu îmbrățișată, încât să își poată face efectul atunci când se înregistrează o creștere care ar putea să sugereze un val pandemic important. Cu cât întârzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic COVID, sigur că și eficacitatea lui devine tot mai puțin relevantă”, a precizat Rafila, într-un interviu acordat la Antena 3.

Starea de incertitudine în privința introducerii certificatului verde/Covid la locul de muncă planează încă, mai mult, Rafila, unul dintre susținătorii acestui document, afirmă că săptămânile următoare vor fi hotărâtoare. „Nu știu să vă spun în acest moment, probabil că săptămânile următoare vor fi hotărâtoare și vom avea un răspuns legat de acest certificat. Cu cât se introduce mai târziu în evoluția unui val pandemic, cu atât utilitatea lui scade”, a concluzionat Alexandru Rafila.

O problemă foarte importantă, și care este atinsă în special de experții epidemiologi, este cea potrivit căreia, parte dintre aceste decizii sunt luate cu sondajele de opinie alături. Nu mai punem la socoteală că în rândul parlamentarilor din coaliția de guvernare sunt unii care declară în mod public că vor vota împotriva certificatului verde, cel care nu atestă doar vaccinarea, aceasta fiind ideea pe care mulți încearcă să o inducă populației.

Daniel Ghiță (PSD) vrea libertate, nu certificat verde

Articolul precedentCîmpeanu vine cu precizări în privința olimpiadelor școlare
Articolul următorSe scumpesc parcările în Capitală