sursă foto: FRG

În primăvara acestui an, Federația Română de Gimnastică(FRG) cerea bani pe rețelele de socializare pentru a participa la concursurile internaționale. Reprezentanții FRG susțineau că Ministerul Sportului a alocat prea puțini bani pentru acest sport care ne-a făcut să ne simțim mândri decenii la rând. Cu toate acestea, realitatea din 2022 e dură: chiar și cu bani, FRG NU are pe cine să trimită la Campionatele Mondiale. A fost o perioadă plină de accidentări pentru gimnastele din România, iar acuzațiile la adresa unor antrenori nu au contenit.

Am preferat să le lăsăm pe fete să se refacă așa cum trebuie și să abordăm 2023 în efectiv complet, cu toate sportivele apte sută la sută pentru competiții. Nu am vrut să grăbim recuperarea și să avem apoi surprize neplăcute”, a declarat Carmencita Constantin, președinta FRG, pentru playsport.ro. Din 2015, rezultatele gimnastelor din România sunt în cădere liberă. Dacă în urmă cu 10-12 ani, România era pe podium(locul 1,2,3,4), din 2014 lotul de gimnaste a suferit un eșec vizibil: la Campionatul Mondial de la Liverpool s-a clasat(n.r. începând cu 2015)pe locul 19, respectiv 22.

Cea mai bună gimnastă din România are nevoie de recuperare medicală. FRG ar trebui să descopere „noi talente”

Gimnastele care au obținut rezultate notabile sunt, la acest moment, în recuperare medicală, după accidentări severe. Printre ele se află și Maria Ceplinschi, desemnată cea mai bună gimnastă a anului 2021. Însă, așa cum zin.ro a mai relatat, FRG NU are o strategie de descoperire reală și continuă a talentelor în acest sport.

De altfel, se poate observa declinul celor care din junioare se transformă în adolescente. O posibilă explicație ar putea fi că se pune presiune pe victorie, pe rezultat final sau se descoperă că, de fapt, pasiunea pentru gimnastică era o dorință a părinților, nicidecum a copilului, potrivit psihologului sportiv Simona Grigore.

FRG nu a dat niciodată publicității rezultatele vreunei anchete interne, disciplinare, din care publicul și mai ales părinții care vor să-și înscrie copiii la gimnastică, să înțeleagă dacă acuzațiile la adresa antrenorilor sunt sau nu întemeiate. FRG nu apelează la serviciile psihologilor sportivi.

Ultimul „scandal” din gimnastica românească implică numele Ginei Gogean, cea care ar fi jignit-o crunt, în calitate de antrenoare, pe Amalia Puflea, o gimnastă în devenire(15 ani) de la Centrul Deva. Despre această situație, ca de fiecare dată, Carmencita Constantin spune că „nu este adevărat”.

Articolul precedentPrimăria Capitalei susține că insecticidul Solfac poate fi folosit în prezența persoanelor, deși în prospectul acestei substanțe se menționează că este interzisă folosirea acesteia în spații populate. Avem dovada
Articolul următorRareș Bogdan: „Nu suntem mulțumiți deloc de Nicușor Dan. PNL are soluţii şi oameni foarte buni”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”