foto cu caracter ilustrativ-sursă: pixabay.com

Shakira Cantaragiu, despre care Ziarul de Investigații a relatat în luna ianuarie ac, face eforturi pentru a merge din nou. Șansele ca ea să mai calce vreodată în sala de gimanstică nu sunt nici măcar în proporție de 5%, au menționat surse medicale, pentru publicația noastră. Fiind un sport de performanță, accidentarea este parte din activitate, însă, NU cum o tratează Federația Română de Gimnastică(FRG) Ca orice sport, gimnastica are niște regulamente, iar în cadrul antrenamentelor, cel care este responsabil de starea ta fizică este chiar antrenorul.

FRG, condusă de Carmencita Constantin, un om de afaceri, care nu are nicio legătură cu sportul, anunța o anchetă internă despre acest caz.

Era relevant pentru a ști în ce circumstanțe s-a produs accidentarea, NU pentru a pune pe cineva la zid, ci pentru că eșecul are propriile lecții. O anchetă internă fair-play ar fi fost relevantă pentru parcursul tuturor viitoarelor gimnaste, dar mai ales pentru cel al antrenorilor. Concret, ne așteptam ca președinta FRG să gândească precum o doamnă, ca o mamă și apoi ca un președinte: ce trebuie schimbat în rutina antrenamentelor, de ce nu se lucrează și cu psihicul, concomitent cu fizicul. Îi recomandăm interviul realizat de noi cu psihologul sportiv Simona Grigore, dacă nu l-a lecturat deja.

Federația Română de Gimastică solicită bani pe Facebook, dar abandonează gimnastele la prima accidentare

Carmencita Constantin, președinta FRG . Foto: captură video Youtube

Ce a făcut președinta FRG România de la anunțul privind „ancheta” în cazul Shakirei Cantaragiu? A fost intrigată de aparițiile în presă ale acestei tragedii, a avut grijă să nu mai apară detalii despre acest caz, avertizând familia adolescentei „să-și țină” gura cu reporterii zin.ro și Prosport, potrivit surselor noastre autorizate. Noi am făcut solicitare scrisă către Ministerul Sportului, pentru transmiterea concluziilor acestei anchete de la Centrul din Deva.

Tăcere pe toată linia. Ministrul Sportului nu a mai avut consiliere pentru a răspunde solicitărilor de informații publice

A fost tăcere pe toată linia. Nu a avut cine să ne răspundă la solicitări, deoarece consilierele lui Eduard Novak, fie au demisionat, fie au fost preocupate de escapade amoroase chiar cu șeful lor. Detalii puteți citi aici. Jurnaliștii de la cancan.ro i-au surprins.

În schimb, Carmencita Constantin a continuat să frizeze logica. Recent, ea a declarat jurnaliștilor de la Prosport „fata este bine și va depinde numai de ea dacă se întoarce în sala de gimnastică”. Stimată doamnă, depinde doar de Dumnezeu și de priceperea medicilor să meargă din nou normal. A suferit cel puțin patru intervenții chirurgicale. Și, nu, faptul că le impuneți părinților să nu discute cu presa, nu vă aduce performanță, vă conduce și mai mult spre eșecul carierei dumneavostră.

Cine susține lipsa de performanță? FRG cere bani oamenilor(și) pe Facebook

De ce spunem asta? Pentru că lipsa de performanță a gimnastelor din România a însemnat diminuarea bugetului alocat de Minister. FRG a ajuns să ceară oamenilor să doneze bani pentru a trimite gimnastele la competiții.

Ca să susții pe cineva, trebuie să crezi în el, în rezultatele sale, iar lotul de gimnastică al României este la pământ în acest moment. Nu doar din punct de vedere financiar, ci din punct de vedere al pregătirii. Acest lucru se vede încă din 2018, de la Campionatele Europene de la Glasgow, când echipa României nu a prins nici măcar finala de ”8”. Numele deja consacrate s-au retras, iar din „spate” nu vine nimeni care să „promită”. Din acest considerent, spunem că FRG nu învață nimic despre succes și despre eșec, ambele părți definitorii ale sportului.

Cum se simt gimnastele abandonate de FRG

Încheiem cu trei declarații ale unor oameni implicați direct în sportul de performanță și veți stabili legătura dintre ele. Larisa Iordache, fosta gimnastă medaliată olimpică, Silvana Peng.

Ea a dus un „război” cu FRG pentru că a vrut să nu mai existe discriminare la această instituție, Simona Grigore, psiholog sportiv, care a lucrat voluntar cu junioarele de la Centrul de Gimnastică Deva.

Larisa Iordache: „Voiam doar pur și simplu să mă întrebe (n.r.- cei din FRG) cum mă simt, dacă sunt bine psihic, dacă sunt bine fizic. Nu am primit niciun telefon personal de la Federația de Gimnastică”, a scris pe Instagram, fosta gimnastă la retragere, în urma unei accidentări crunte.

Silvana Peng, mama fostei gimnaste Asiana Peng:„ Ei anunțau un rezultat, iar pe tabelă erau al rezultat. O făceau în mod intenționat”, a declarat aceasta, pentru zin.ro.

Simona Grigore, psiholog sportiv: „O privire într-un anumit fel, din partea unei persoane importante, poate să facă diferența dintre o medalie și un abandon de concurs”, s-a exprimat ea, în interviul pe care ni l-a acordat.

Articolul precedentMinistrul Bode îi liniștește pe români: Coaliția nu vine cu taxe și impozite noi anul acesta
Articolul următorPreședintele PSD dă asigurări că țara noastră nu este într-un colaps economic
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”