Momentul când ziaristul Jamal Hasogji a intrat în ambasada de la Istanbul
Momentul când ziaristul Jamal Hasogji a intrat în ambasada de la Istanbul

Să ne-aducem aminte, în data de 2 octombrie, 2018, jurnalistul opoziției din Arabia Saudită, Jamal Hasogji, a intrat în Ambasada țării sale de la Istanbul, pentru reînoirea vizei, dar n-a mai ieșit niciodată de acolo. Ulterior, au apărut ceva informații, prin care se arată că între Jamal și oameni din interiorul clădirii a izbucnit o luptă, care a dus la moartea jurnalistului. Dar avem o crimă fără cadavru, pentru că nici până în ziua de astăzi trupul neînsuflețit al lui Jamal n-a fost găsit.

Ambasada Arabiei Saudite la Istanbul, locul unde s-a petrecut crima

Și dacă victimă nu avem, nici inculpați nu există – persoanele puse sub acuzare și dorite de Istanbul să fie extrădate de către Arabia Saudită, n-au ajuns la proces. Mai mult, oficialii din Riad, capitala Arabiei Saudite, nu recunosc jurisdicția turcă. La proces, turcii ar fi dorit să-i aibă în sală pe Ahmed al-Assiri, fostul adjunct al șefului Informațiilor Saudite, dar și pe Saudi al-Kahtani, fost consilier al prințului coroanei. Pe lângă acești doi înalți funcționari, demiși din funcțiile lor, chiar dacă au fost acuzați că ei au pus la cale scenariul crimei și dispariției jurnalistului, lista mai cuprinde și alte 18 persoane. Procuratura din Turcia a solicitat o condamnare pe viață pentru vinovați, aceasta fiind cea mai severă pedeapsă pe care Justiția din Istanbul poate s-o dea.

La audieri va fi și logodnica lui Jamal, care l-a văzut pentru ultima oară atunci când a intrat în Ambasadă. Ea speră să apară și ceva informații despre rămășițele iubitului ei, care n-au fost găsite. La audieri, mai mulți angajați ai consulatului saudit au declarat că în ziua omorului ei au avut o zi liberă, pe motiv că se renovează clădirea ambasadei.

Logodnica lui Jamal l-a condus pe acesta până la ambasadă

Procesul de la Istanbul, locul unde s-a petrecut crima, a fost precedat de o altă acțiune în Justiție, de data aceasta desfășurată în Arabia Saudită. S-a întâmplat în decembrie, 2019, acțiune în care au fost trimise în judecată 11 persoane, cinci dintre ele fiind condamnate la moarte. Doar că, fiul victimei a anunțat ulterior că îi va ierta pe făptași, ceea ce în dreptul islamic asta înseamnă că execuțiile devin discutabile.    

Ziarul de Investigații

Articolul precedentVioleta Alexandru, pusă pe concedieri în minister
Articolul următorExplozie și incendiu, la cea mai mare uzină iraniană de îmbogățire a uraniului – se spune că a fost un sabotaj, dar nu este, încă, dovedit!