Explozie și incendiu, la cea mai mare uzină iraniană de îmbogățire a uraniului – se spune că a fost un sabotaj, dar nu este, încă, dovedit!

Aseară, în miez de noapte, a izbucnit un incendiu la instalația nucleară de la Natanz, din Iran. Fotografia care arată o clădire din cărămidă partial arsă, cât și o ușă care abia se mai ține în balamale, ne arată că acolo a fost și o explozie. Fabrica de îmbogățire a uraniului de la Natanz are cele mai multe instalații iraniene moniotorizate de Paznicul nuclear al lumii, care este Organizația Națiunilor Unite.

Reprezentanți ai Institutului pentru Știință și Securitate Internațională de la Washington au declarat că locul incendiului, identificat în urma mai multor imagini, este același despre care Institutul a spus, în 2017, că ar fi un atelier de asamblare a centrifugelor. ”Având în vedere faptul că acest incident, să-l numim așa, s-a petrecut la doar câteva zile după o explozie în apropierea Bazei militare de la Parchin, putem spune că acest incendiu ar fi urmarea unui sabotaj”, au spus oficiali care lucrează la Natanz. Și să ne-amintim că în 2010, instalația de îmbogățire de la Natanz a mai fost vizitată și de un virus informatic, care a deteriorat centrifugele de la Natanz și se crede că a fost dezvoltat de către Statele Unite ale Americii și Israel.

De altfel, serviciile de Securitate occidentale cred că Teheranul ar fi efectuat teste relevante pentru detonările cu bombe nucleare, în urmă cu mai bine de 10 ani, chiar la Parchin, dar Iranul a negat afirmația. Se știe că în 2015, Iranul a acceptat, față de cele șase puteri mondiale, să-și limiteze programul nuclear, în schimbul eliminării majorității sancțiunilor internaționale. Dar conducerea de la Teheran a-nceput să submineze autoritatea acestui accord, mai ales din 2018, după ce administrația lui Donald Trump a reimpozitat și intensificat sancțiunile, lovind economia Iranului.

După Pandemia de coronavirus, care ne-a lovit cu câteva luni în urmă, un accident nuclear ne-ar mai trebui!   

Ziarul de Investigații

Articolul precedentProcesul uciderii jurnalistului Jamal Hasogji, în Consulatul Arabiei Saudite din Turcia, a început la Istanbul fără inculpați!
Articolul următorMica Sirenă din Copenhaga a fost din nou vandalizată – în zorii zilei de vineri, pe statuie era scris”pește rasist”!