Poliția a-nceput o anchetă, considerând că acțiunea este una de vandalism, asupra uneia din cele mai atractive statui din Danemarca. Are mai multe replici în lume, însă Mica Sirenă din Copenhaga este cea mai frumoasă și atrage annual un million de turiști.

Este o creație din bronz, a sculptorului danez Edvard Eriksen, care a primit o comandă, acum 107 ani, de la producătorul de bere Carlsberg, Carl Jacobson. Eriksen a apelat la soția sa ca să-i pozeze nud, pentru sculptură, care este așezată pe o stâncă, în Langelinie, portul Copenhaga, și are o înălțime de numai 1,25 metri. În acest an, pe 23 august, Mica Sirenă va împlini 107 ani.

De când a apărut această opera de artă, au fost mulți vandali care s-au revărsat asupra ei:

  • A fost de trei ori decapitată, 1964, 1990, 1998
  • O data i-a dispărut un brat, 1984
  • De 5 ori a fost stropită cu vopsea, 1961, 1963, 2006, 2007
  • În 2004 a fost dărâmată de pe stâncă, cu ajutorul unor explozibili
Ane Grum-Schwensen, de la Universitatea din Danemarca de Sud

Revenind la acțiunea de vandalism, de acum două zile, expertul de la Centrul de Cercetare HC Andersen, de la Universitatea din Danemarca de Sud, doamna Ane Grum-Schwensen, a declarat: ”Mi-e greu să descopăr ce poate fi un rasist în povestea Mica sirenă”. Până în prezent, poliția nu a reușit să identifice făptuitorii.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentExplozie și incendiu, la cea mai mare uzină iraniană de îmbogățire a uraniului – se spune că a fost un sabotaj, dar nu este, încă, dovedit!
Articolul următorLudovic Orban răspunde la întrebarea zilei: vom reintra în stare de urgență?