Întrebarea care ne roade pe toți este aceea legată de o nouă posibilă stare de urgență. Ludovic Orban ne lămurește, fără să ne lămurească prea mult, însă. Întrebat dacă valul doi va veni peste România, acesta a zis:

„Haideți să fim cinstiți. Predicțiile care au fost făcute, inclusiv de specialiști, de epidemiologi, sunt niște predicții care nu au putut anticipa pentru că nu se cunoaște absolut orice despre acest virus. Ce se știe e că este un virus destul de… care suferă mutații, care are niște evoluții care, poate, nu pot fi anticipate. Noi ce am făcut? Noi am aplatizat curba de infectare. Asta am făcut. Din toate măsurile pe care le-am luat. Cu niște condiții de risc major pe care nu l-au avut alte țări. Gândiți-vă că România este o țară în care peste 4 milioane de români lucrează în alte țări, în special în Europa. Avem țări, Italia, Spania, în care sunt peste un milion de români care lucrează. În aceste țări a existat cel mai mare nivel de infectare. Nouă ne-au venit din aceste țări peste 1.7 milioane de români între 26 februarie și 1 iunie. O să vedem, revizuim datele până la perioada de 1 iulie.

Deci, la noi, riscul de import al cazurilor de COVID a fost un risc foarte mare, pe lângă transmiterea comunitară. Deci noi a trebuit să luăm aceste măsuri, și le-am luat, pentru a împiedica o creștere explozivă a numărului de cazuri care să ducă la depășirea capacității de tratare de către infrastructura de sănătate din România.”, a spus premierul Ludovic Orban.

Întrebat dacă starea urgență s-ar putea întoarce peste România, acesta a zis că planul Guvernului nu este acela de a mai aplica restricții, însă trebuie să fim conștienți de faptul că responsabilitatea aparține acum cetățenilor, cât și celor ce au afaceri.

„Obiectivul nostru este să nu mai venim cu nicio măsură de restricție. În măsura în care oamenii respectă regulile, în măsura în care oamenii respectă regulile, în măsura în care toți cei care au posibilitatea să se implice în respectarea regulilor, iar aici recunoscut deschis: noi nu putem să controlăm toate terasele, toate magazinele din România. Există o limită în capacitatea instituțiilor statului de a efectua controale. Sigur că acolo unde efectăm controale și găsim încălcări ale regulilor, aplicăm legea și aplicăm amenzi, dar, în mare măsură, respectarea regulilor depinde de patroni, de conducători de instituții, de cei care sunt implicați și aici fac un apel către toți, să aibă responsabilitate.”, a adăugat Ludovic Orban.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentMica Sirenă din Copenhaga a fost din nou vandalizată – în zorii zilei de vineri, pe statuie era scris”pește rasist”!
Articolul următorBerbeceanu scrie un nou capitol: „De ce PNL? Pentru că PNL!”
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.