Klaus Iohannis (captură video)

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, referitoare la incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare pe criterii de rasă, etnie, dar şi de „opinie ori apartenenţă politică” sau origine socială, informează Fanatik.ro.

Modificarea legii vine în contextul în care Uniunea Europeană a impus statelor membre să sancționeze penal instigarea la violență, ură și discriminare împotriva unor categorii de persoane sau împotriva unui individ pe criterii legate de religie, rasă sau naționalitate.

Coaliția de guvernare a inclus, pe lângă ceea ce a cerut UE, și „opiniile și apartenența politică”, motiv pentru care cei care vor folosi o formulare precum „ciuma roșie” ar urma să fie sancționat penal.

Noua securitate sau o grijă mai mare față de ceea ce spun românii?

Reprezentanții USR și Avocatul Poporului au sesizat Curtea Constituțională privind introducerea criteriului opiniei și apartenenței politice printre motivele pentru care poți face pușcărie. Cu toate acestea, CCR a respins sesizările, motiv pentru care Iohannis a promulgat legea.

În urmă cu două luni, Camera Deputaților a adoptat articolul 369 din Codul Penal în forma pe care Klaus Iohannis tocmai a promulgat-o, legea fiind votată de coaliția PSD-PNL-UDMR.

Renate Weber, Avocatul Poporului, a precizat că prin introducerea criteriului opiniei politice pentru sancționarea penală a faptelor de la articolul 369  „îngrădește libertatea de exprimare, fragilizează pluralismul ideilor și concepțiilor, constituind o veritabilă cenzură a opiniilor.”

În ciuda argumentelor aduse, CCR a decis că legea este constituțională, iar românii care își vor striga nemulțumirea față de un politician sau partid politic riscă să meargă la pușcărie.

Citește și articolul: Klaus Iohannis, anunț despre schimbarea sistemului de impozitare

Articolul precedentConstanța: Pe tot parcursul lunii iunie, Fanfara ”Muzica Apelor” îi va încânta pe constănțeni, dar și turiști
Articolul următorLitoralul românesc, tot mai scump. Cât costă un sejur în 2022
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.