Foto: dw.com
Foto: dw.com

Paște, Crăciun, Revelion sau o banală zi de naștere: mâncarea cumpărată, gătită și lăudată ajunge, a doua zi, la gunoi.

Ne confruntăm cu risipa de mâncare zilnic și nu există excepții.

Ne-am obișnuit să aruncăm ceea ce este în termen, comestibil și ”în plus”. Motivele sunt diverse, dar obișnuința rămâne argumentul principal pentru umplerea coșului de gunoi cu mâncare.

Ne-am obișnuit să ”scăpăm” de ceea ce nu mai încape în frigider, intervine sațietatea sau un termen de garanție care bate la ușă.

Îți comanzi un meniu care poate sătura 3 familii? Nu, nu ești interesant. Ești doar țăran. Nu, nu cel care muncește pământul. Alt gen de țăran

Memorie scurtă, foame de lup urban sau o obișnuință nocivă: cetățeanul român cumpără mai mult decât poate consuma, gătește mai mult decât încape într-un stomac decent și umple coșul de gunoi cu ”bucate alese”.

Își face provizii pentru că nu concepe o masă fără abundență și opulență, uită cât a aruncat, uită cât a risipit și o ia de la capăt, cu proxima ocazie.

Cele mai simple acțiuni devin cele mai complicate când vorbim de mândria națională: la restaurant, un singur român va alege un meniu din care se pot sătura lejer patru persoane. Ajungem, iar, la capitolul opulență și abundență, prin refuzul constant de a cere la pachet mâncarea rămasă în farfurie.

Mâncarea, aruncată la gunoi: o ”tradiție” și în România săracă

Fiecare cetățean român aruncă zilnic aproape jumătate de kilogram de mâncare la gunoi. În perioada sărbătorilor, cantitățile cresc semnificativ”, precizează Declic.

De asemenea, reprezentanții au ales prima zi de Paște pentru a informa, a educa și a combate fenomenul de food waste.

Food Waste Combat dă 10 sfaturi care o să ne ajute să reducem risipa alimentară. Te încurajăm să le pui în aplicare chiar de acum”, au mai precizat cei de la Declic, pe pagina de Facebook.

Cumperi jumătate de magazin pentru că te hipnotizează reducerile? Nu, nu ești econom. Ești doar repetent la matematică

Soluțiile există și sunt la îndemâna oricui: oricine poate face o banală listă de cumpărături înainte să ajungă la magazin. Oricine poate învăța să evite promoțiile, pentru a nu cumpăra mai mult decât este nevoie.

Da, este fascinant să descoperi reduceri la mere, pere, salam și brânză proaspătă, dar e și mai fascinant să faci un calcul simplu: un produs care expiră mâine, chiar expiră mâine. Asta doar dacă nu mănânci cu două guri și ești posesorul unui stomac din subordinul rumegătoarelor.

Alte soluții: alegerea produselor locale și în sezon și o depozitare corectă a alimentelor. Adică, nu uita carnea pe balcon, nu lăsa cartofii în zone cu umezeală, că devin pădure și ia în calcul și frigiderul când vine vorba de fructe.

În loc de concluzie: sărbătorile nu ar trebui să însemne doar mâncare. Iar frigiderul nu ar trebui să se transforme în coș de gunoi. Termenul de valabilitate nu este doar un număr pe ambalaj, iar dacă te-ai născut cu un singur stomac, poți cumpăra doar pentru un singur stomac.

E simplu, e econom și rămâi și în formă. În formă umană, nu în formă de cozonac.

Articolul precedentCiucu, luat „la mișto” de un polițist de la Brigada Rutieră a Capitalei
Articolul următorCîțu, despre libertarea presei, „vitală acum”, în pandemie
Jurnalist full-time / Pesimist part-time