Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Temperaturile foarte scăzute, modificările climatice și decalarea anotimpurilor: toate aceste afectează producția de legume.

Mai mulți producători români se află în impas: legumele vor ajunge mult mai târziu pe piață, din cauza temperaturilor scăzute, care au afectat și continuă să afecteze culturile.

Ajungem și la capitolul fructe: dacă celebrele mere de Voinești probabil au scăpat de vremea neobișnuit de rece din această perioadă a anului, florile de piersic nu au au avut nicio șansă.

O situație critică este și pentru producătorii de miere, după ce salcâmul a fost calamitat, arată G4 Media.

Un exemplu este ”Desaga cu Legume”, brand care reunește doi producători locali din Cluj – Ferma Dronea din Jucu și Ograda lui Andrei din Gherla – și care vinde mai ales legume, dar și produse la borcan.

Agricultura din România : o luptă continuă pentru supraviețuire

Cei doi mici producători cu grădini în localitățile din județ colaborează cu câteva restaurante din Cluj, dar și cu un lanț de supermarketuri, vând în piețe, târguri, fac livrări la domiciliu și, anul trecut, au investit chiar și într-o rulotă mobilă.

Și-au extins, adică, activitatea pe cât de multe platforme disponibile, dar, chiar și așa, munca pentru supraviețuire din agricultură rămâne una dificilă. Iar în acest sezon nici vremea nu a fost de ajutor, mai arată sursa citată.

Modificările climatice: culturi întârziate, reprofilări și pierderi

Există întârzieri și în ceea ce privește salata verde. Oamenii lucrează și în solarii, în solarii neîncălzite, unde nu reușesc să planteze  castraveții. De asemenea, reprezentanții au explicat că, în alți ani, producția nu era afectată, iar acum aceasta se află abia la faza de răsad. Sunt multe culturi întârziate, ceea ce va duce la o reprofilare.

Vara vine mai târziu acum și avem toamnă lungă. Ne străduim să ne descurcăm. În perioada Paștelui ar trebui să avem verdețuri, usturoi, ceapă, ridichi, leurdă, dar acum suntem cam la jumătate dintre produse, ca disponibilitate”, a declarat, pentru G4 Media, un reprezentant al „Desăgii”, din familia Cozea.

Articolul precedentDiana Șoșoacă, binecuvântată de ÎPS Teodosie
Articolul următorGabriela Firea și „vaccinarea în stradă”, girată politic
Jurnalist full-time / Pesimist part-time