Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat astăzi, la DC News, că actualul șef al statului Klaus Iohannis are șanse să ajungă secretar general al Alianței Nord-Atlantice (NATO).

Aceasta în condițiile în care luna trecută, Iohannis a anunțat oficial candidatura pentru fotoliul de secretar general al NATO, ceea ce a stârnit un val de controverse, dat fiind că principalul favorit ar fi liderul olandez Mark Rutte.

Zilele acestea, presa franceză arată despre candidatura lui Klaus Iohannis că „nu are nici cea mai mică șansă de succes, nici măcar în rândul țărilor din flancul estic”, însă Ciolacu crede că președintele României nu va avea vot negativ.

Cea mai mare şansă a domnului preşedinte este că împotriva preşedintelui României nu este nimeni cu un vot negativ. Nu există un lider, decident, care să spună Nu Klaus Iohannis. (…)

Eu sunt mândru de orice român care ajunge într-o poziţie importantă în lume”, a arătat Ciolacu, citat de Știri pe Surse.

De altfel, în urmă cu aproape doi ani, în vara lui 2022, liderul PSD comenta în aceeași notă posibilitatea ca Iohannis să ajungă secretar general al NATO. La acel moment, scenariul vehiculat era ca, ca la finalul lui 2023, Jens Stoltenberg să își încheie mandatul de secretar general, iar Iohannis să fie desemnat în locul lui:

Ce vă pot spune cu exactitate, aş fi mândru, indiferent de ce nume poartă vreun om politic, ca România să poată fi reprezentată la nivel de secretar general NATO, cum sunt mândru şi de domnul Mircea Geoană, ca secretar general adjunct. Cum sunt mândru de orice român, indiferent de culoarea politică (…), să ajungă într-un post important în structurile europene, euroatlantice”, arăta Ciolacu.

Dincolo de toate aceste discuții, Klaus Iohannis a declarat că merge mai departe: „Nu intenţionez nici să mă retrag, nici să negociez altceva. Mă concentrez pe NATO. Şi da, sunt câteva afirmaţii în spaţiul public. În continuare consider că şansele mele sunt rezonabile”, consideră Klaus Iohannis.

Secretarul general al NATO este numit dintre șefii de stat și de guvern din Alianța Nord Atlantică, fiind ales în urma consultărilor diplomatice informale între țările membre, care propun candidați pentru post. Nicio decizie nu este confirmată însă până când nu se ajunge la un consens asupra unui singur candidat.

Articolul precedentOPERAȚIUNE BRICI: BRIȚA PREIA SIE!
Articolul următorO nouă zi „Z” pentru DIICOT și polițiști