Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat că în săptămânile următoare, numărul de noi infectări cu COVID-19 va crește. Mai mult, el a vorbit și despre noile măsuri ce urmează să fie implementate în România din cauza valului cinci al pandemiei.

„Suntem în mod evident într-o perioadă constantă a numărului de cazuri, din fericire nu este foarte rapidă în aceste zile, dar asta nu înseamnă că putem să răsuflăm ușurați. Nu putem exclude o creștere  accelerată în săptămânile următoare”, a precizat Rafila, relateză Antena3.ro.

Ministrul Sănătății vrea ca Certificatul Covid să fie adoptat

Totodată, Rafila a mai precizat că revenirea elevilor în unitățile de învățământ nu reprezintă o problemă de sănătate publică.

„Performanța testării a fost de 1 la 100.000, deci din 100.000 de copii testați a fost detectat un caz de infecție, asta a fost proporția. Și hai să spunem că făceam astăzi testele și am fi descoperit 10 sau 20 de copii infectați din rândul tuturor copiilor care au început școala astăzi. Deci nu putem să discutăm despre o problemă de sănătate publică”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Mai mult, demnitarul a mai vorbit și despre Certificatul Covid ce a rămas blocat în Camera Deputaților, precizând că există un „blocaj la nivel legislativ.”

„Probabil există un blocaj la nivel legislativ și sigur atunci când a existat o propunere tehnică din partea Ministerului Sănătăți, a INSP, ea ar fi trebuit să fie sau nu îmbrățișată, încât să își poată face efectul atunci când se înregistrează o creștere care ar putea să sugereze un val pandemic important”, a conchis ministrul Alexandru Rafila.

Reamintim că premierul României, Nicolae Ciucă, a avut o ședință de Guvern în cadrul căreia s-a discutat despre introducerea de măști gratuite elevilor și capacitatea de a se administra testele în școală.

Dacă Alexandru Rafila a precizat că revenirea în bănci a elevilor nu reprezintă o problemă de sănătate publică, medicul Octavian Jurma e de altă părere. El susține că deschiderea școlilor pe 3 ianuarie este „dezolantă.”

„Nici dacă plănuiau un experiment de infectare în masă și demolarea controlată a sistemului medical, nu puteau alege mai bine suprapunerea unor seturi de evenimente de tip super-spreader atât de corect pentru a asigura o explozie de cazuri”, a scris Jurma pe Facebook.

Măsuri discutate de Guvern pentru pregătirea valului cinci al pandemiei

Articolul precedentȘeful Inspectoratului de Jandarmi Giurgiu și adjunctul IJJ Vaslui, trimiși în judecată pentru corupție, pentru fraudarea unor concursuri
Articolul următorAlexandru Muraru: „Am extins plângerile penale la adresa lui Claudiu Târziu și George Simion”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.