Opt foști sau actuali jandarmi, în frunte cu șeful Inspectoratului de Jandarmi al Județului (IJJ) Giurgiu, au fost trimiși în judecată de procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari pentru fapte de corupție, în legătură cu fraudarea unor concursuri.

Petruț Daniel Rușanu, inspectorul șef al IJJ Giurgiu era colonel, spun procurorii, atunci când a constituit un grup infracțional organizat și a fost complice la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Acestea sunt doar două dintre acuzații, colonelul urmând a fi judecat totodată și pentru două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Alături de acesta, în dosarul trimis pe rolul Tribunalului București va fi judecat și adjunctul inspectorului șef al IJJ Vaslui, Valerică Guriță, la rândul său colonel, acuzațiile acestuia fiind similare. Astfel, colonelul Guriță a fost trimis în judecată pentru constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Un alt inculpat din dosar este și șef al Direcției Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (IGJR), colonelul în rezervă Radu Gabriel Todoran, acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, precum și două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De constituire a unui grup infracțional organizat, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, și complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit sunt acuzați și căpitanii Viorel Călin Lefter – din cadrul Bazei de Administrare și Deservire (BAD) a Jandarmeriei Române, și Ionuț Stănică – din cadrul IJJ Giurgiu.

Aceștia din urmă au și beneficiat de altfel de ajutorul dat de grupul infracțional în uniformă, dat fiind că au devenit căpitani după ce le-au fost servite subiectele la un examen. De altfel, potrivit DNA, s-a propus judecătorilor anularea ordinelor „prin care s-a dispus trecerea în corpul ofițerilor a inculpaților Lefter Viorel Călin și Stănică Ionuț”.

Totodată, procurorii dezvăluie că și o altă inculpată din dosar – Silvia Florentina Mezdrea, plutonier adjutant în cadrul IJJ Giurgiu, trebuie să beneficieze de același tratament preferențial pentru a avansa în grad, însă promisiunile nu s-au concretizat. Cu toate acestea, doamna plutonier adjutant va fi judecată la rândul său pentru constituirea unui grup infracțional organizat și folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Ultimii doi inculpați sunt foste cadre militare, un bărbat și o femeie. Acuzațiile sunt diferite – pe de o parte acelea de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, și două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar pe de alta constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la „folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”, precum și două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În perioada martie 2021 – aprilie 2021, cele două persoane fizice, foste cadre militare, împreună cu inculpatul Rușanu Petruț-Daniel ar fi constituit un grup infracțional organizat în vederea fraudării unor concursuri organizate la nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române pentru ocuparea unor funcții vacante deblocate din sursă internă, prin trecerea subofițerilor și a maiștrilor militari în corpul ofițerilor. La această grupare ar fi aderat ulterior și ceilalți inculpați.

De precizat este faptul că, la vremea respectivă, inculpatul Todoran Radu-Gabriel îndeplinea și funcția de președinte al comisiei de concurs fiind și cel care ar fi transmis membrilor grupului grilele de concurs și rezultatele corecte. Astfel, în contextul menționat mai sus, inculpații Lefter Viorel Călin, Stănică Ionuț și Mezdrea Silvia-Florentina ar fi intrat în posesia grilelor de concurs și a răspunsurilor corecte, cu mențiunea că doar primii doi ar fi reușit să finalizeze cu succes operațiunea de fraudare fiind avansați ulterior la gradul de căpitan.

Această conduită a avut ca urmare, pe de o parte, vătămarea intereselor legitime ale persoanelor îndrituite să promoveze concursul, iar pe de altă parte vătămarea intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Interne respectiv producerea unei pagube în dauna aceleiași entități juridice menționate, constând atât în totalul sumelor încasate pe nedrept de către inculpații Lefter Viorel Călin și Stănică Ionuț cât și în avansarea unor persoane care nu ar fi îndeplinit criteriile legale și implicit nu ar fi deținut competențele și abilitățile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu”, au transmis procurorii.

Articolul precedentMăsuri discutate de Guvern pentru pregătirea valului cinci al pandemiei
Articolul următorRafila, despre revenirea elevilor la școală: „Nu putem să discutăm despre o problemă de sănătate publică”