Sursa foto: Pixabay

Cetățenii americani care își doresc să viziteze țările din Uniunea Europeană din spațiul Schengen vor trebui să se înscrie în Sistemul European de Informații și Autorizare privind Călătoriile ( ETIAS) și să plătească o taxă, informează Digi24.

Mai exact, americanii nu vor mai putea intra în țările membre UE doar cu pașaportul, iar prevederea va intra în vigoare din luna mai a anului viitor.

ETIAS, noul sistem de informații și de autorizare privind călătoriile în spațiul european, se va aplica cetățenilor non-UE, ei fiind nevoiți să obțină o autorizație de călătorie în prealabil prin intermediul unei cereri online.

Taxa pe care cetățenii străini trebuie să o achite este de 7 euro

Chiar dacă cetățenii non-UE nu au nevoie de viză, potrivit reglementărilor ETIAS, o condiție obligatorie pentru admiterea în spațiul Schengen este reprezentată de autorizația venită din partea Sistemului European de Informații.

Asemenea programului Visa Waiver din Statele Unite, ETIAS se va aplica, pe lângă americanilor, cetățenilor din peste 60 de state ( Canada, SUA, Australia etc) care nu au nevoie de viză pentru a intra în Uniunea Europeană

„Trebuie să ştim cine ne trece frontierele externe. ETIAS va furniza informaţii prealabile despre persoanele care călătoresc înainte ca ele să ajungă la frontierele UE, pentru a identifica riscurile în materie de securitate sau de sănătate”, a subliniat Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne.

De asemenea, potrivit eurodeputatului Jeroen Lenaers, cel puțin 30 de milioane de persoane se deplasează, an de an, în Uniunea Europeană fără viză. Informațiile din cererile ETIAS vor fi prelucrate cu bazele de datele ale UE și ale Interpolului.

Totodată, autorizația de călătorie este valabilă pentru trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a documentului de călătorie înregistrat în timpul formulării cererii.

Citește și articolul: Florin Cîţu, discuţii la Washington despre includerea României în Programul Visa Waiver

Articolul precedentMesajul unei mame din Ucraina pentru români: ”Vă mulțumim. Sunteți frații și surorile noastre”
Articolul următorHaosul din aeroporturi continuă. Sute de bagaje au fost abandonate pe aeroportul din Frankfurt
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.