Foto: Facebook

Premierul Florin Cîțu, vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor, precum și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea au prezentat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ce a fost trimis la Bruxelles, în urma căruia România va primi 29,2 miliarde de euro.

România va primi 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Banii care vor fi alocați de Uniunea European prin PNRR trebuie accesați până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, sumele trebuie returnate. Primii bani din PNRR ar putea veni în octombrie.

Potrivit lui Florin Cîțu, fondurile din PNRR pot fi folosiți pentru a constru aproximativ 450 de km de autostradă, renovarea a zeci de spitale dar și construirea a sute de școli și creșe. De altfel a anunțat și faptul că „vom avea un spital noiu construit până în 2024. Este o premieră. Este foarte important pentru această guvernare să construiască spitale”, a mai spus primul ministru.

Totodată, Cîțu a precizat care sunt cele trei mari sectoare care vor primi bani prin PNRR: transporturile, educația și sănătatea și a ținut să menționeze că aceste fonduri vor merge doar în investiții, nu în consum, dar și că „prin PNRR ne asigurăm că banii care vin în România vor ajunge în toate colțurile României. Acesta este un alt principiu care a stat la baza PNRR. Toți românii vor beneficia de aceste 29,2 miliarde de euro”, a concluzionat premierul Cîțu.

Reformele necesare României

Vicepremierul Dan Barna a afirmat că România avea nevoie de reforme chiar și dacă nu ar fi fost pandemia. De altfel, unul dintre plusurile aduse de pandemie a fost chiar digitalizarea, nu doar a sistemului educațional, unde mai sunt multe de rezolvat, dar și a instituțiilor publice (cu un accent important pus pe Ghiseul.ro, ANAF sau digitalizarea autoritităților locale).

„Transformarea digitală – cartea de identitate electronică, care nu ne fură nici sufletele, nici nu ne pervertește celulele, ci pur și simplu ne așează într-o logică funcțională”, a menționat Barna.

În privința educației, Kelemen Hunor a spus că suma importantă ce vine spre acest sector va pune accent pe reducerea abandonului școlar,  „crestere cu 10% a numărului de elevi în licee agricole, 1800 de microbuze verzi. 75 de mii de săli de clasă mobilate, 20 de mii de locuri nou create în campusuri universitare, 10 centre de învățare duală”.

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, susține că implementarea proiectelor din PNRR o să fie supervizată de mai multe echipe. Ba mai mult, anunță ministrul, toate proiectele depind unele de altele, iar întârzierea proiectelor nu ar fi posibilă.

Planul Național pentru Redresare și Reziliență poate fi descărcat de aici.

Ghinea: „Am trimis PNRR-ul la Bruxelles”

Articolul precedentÎncepe reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 5
Articolul următorIeșirea la pensie, după formule statistice