Cristian Ghinea (Calea Europeană)

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea a anunțat că a trimis la Bruxelles Planul Național de Redresare și Reziliență, în baza căruia România ar urma să acceseze granturi și împrumuturi în valoare de 29,2 miliarde de euro. Anunțul lui Ghinea a venit la puțină vreme după ce europarlamentarul PSD, Victor Negrescu reclama faptul că PNRR nu a fost trimis către Comisia Europeană.  

 „Am trimis PNRR-ul la Bruxelles, adică în sistemul informatic al Comisiei Europene. La 15.30 (n.r. ora României) am terminat de încărcat toate cele 240 de fișiere care înseamnă acum PNRR împărțit pe aproape 30 de capitole”, a anunțat ministrul Cristian Ghinea, într-un videoclip publicat pe Facebook.

Totodată, acesta a precizat că în perioada următoare Comisia Europeană va evalua proiectele și va trimite observații.  

„Suntem aproape de capătul drumului, ca să zic așa. Urmează evaluarea oficială a Comisiei Europene. Vom primi scrisori de evaluare pe fiecare componentă. Va trebui să decidem cum ținem cont de aceste observații astfel încât la toamnă să avem planul aprobat și să mergem mai departe”, a mai spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Victor Negrescu, reclamație la adresa lui Ghinea

Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook la ora 14.30 (ora României), europarlamentarul PSD, Victor Negrescu reclama faptul că PNRR nu a fost trimis către Comisia Europeană. De altfel, acesta asociază Cabinetul Cîțu cu un „elev corigent”.

„Haideți cu depunerea planului! Până la ora 14h00 nu a fost nimic depus deși astăzi era termenul. Este adevărat că până la ora 24h tot mai este timp. Este clar că suntem printre ultimele state care vor depune planul dar cel mai grav este că și la această oră tot corectează la el și fac modificări”, a scris Negrescu pe Facebook.

De asemenea a atras atenția cu privire la situația în care s-a ajuns din cauza PNRR. „Cum să lucrezi un an la un plan, să fie de mai multe ori respins și să fie corectat pe ultima sută de metri. Acest guvern arată ca un elev corigent care caută să învețe în dimineața examenului de bacalaureat. Între timp, pe lângă criticile adresate de sindicate și patronate, apar și nemulțumiri din partea organizațiilor neguvernamentale”, a concluzionat europarlamentarul.

Cum se împarte „tortul” PNRR

România va primi 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Banii care vor fi alocați de Uniunea European prin PNRR trebuie accesați până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, sumele trebuie returnate. Primii bani din PNRR ar putea veni în octombrie.

Kelemen Hunor spune că nu a fost niciodată grabă cu PNRR: „Până acum nu a fost depus oficial acest plan, nu era o chestie foarte urgentă”

Articolul precedentParcul Neptun, standardul pentru parcurile din Sectorul 5
Articolul următorAlin Stoica a interpretat greșit datele vaccinării