Ministru german, avertisment către populație: Preţurile la energie vor rămâne mari pe termen lung

Statul nu poate absorbi toate creşterile de preţuri la energie.

Consumatorii din Germania trebuie să se pregătească pentru existența unor preţuri mari la energie pe termen lung, este avertismentul transmis luni de către ministrul Economiei, Robert Habeck. Acesta a avut o întâlnire la Berlin cu asociaţiile ale întreprinderilor mici şi mijlocii.”

„Vom continuă să luăm în calcul preţuri mai mari. Acesta este adevărul amar şi dur’” a subliniat ministrul Economiei, Robert Habeck  Oficialul german a precizat că statul nu poate absorbi toate creşterile de preţuri la energie, nici pentru companii, nici pentru consumatorii casnici. Guvernul federal a elaborat diferite programe de ajutor pentru a asigura lichidităţi şi a menţine furnizorii de energie pe piaţă, a mai precizat ministrul Economiei.

„Însă acestea nu pot – nu pot cruţa pe nimeni de acest mesaj dur – împiedica preţurile să crească”, a adăugat ministrul Economiei.

Majoritatea companiilor au contracte pe termen lung cu preţuri fixe, ceea ce înseamnă că numeroase firme vor resimţi consecinţele de-abia în 2023. Un pachet de asistenţă din partea guvernului german include un program de credite prin banca de dezvoltare KfW a statului, dar şi subvenţii la costurile cu energia pentru companii.

Ministrul Economiei. a subliniat că subvenţiile directe sunt legate de condiţii foarte stricte. Robert Habeck a mai atenţionat că economia se află în prezent sub o presiune enormă. Pe lângă turbulenţele de pe pieţele energetice, există şi un deficit mare de lucrători calificaţi, lanţurile de aprovizionare devenind fragile din cauza războiului din Ucraina şi a pandemiei de COVID-19.

Exporturile ruseşti de combustibili fosili subminează sancţiunile impuse Kremlinului în legătură cu invadarea Ucrainei. Germania şi UE rămân cei mai mari cumpărători de energie rusească, relevă un studiu al grupului independent de cercetare CREA, potrivit Deutsche Welle. Numai Germania a plătit aproximativ 9,1 miliarde de euro pentru astfel de livrări în decurs de două luni după izbucnirea războiului.

Pensia minimă ar putea fi dublată

Articolul precedentVideochatistele au „îngenuncheat” statul român. Cum rămân „la negru” 250 de milioane de euro din culpa parlamentarilor
Articolul următorBăile Felix: Primul traseu educativ marcat cu coduri QR într-o pădure, din România